sobota, 19. december 2009

KOSMIČI PO NAPREZANJU


Velikokrat se vprašamo kaj zaužiti takoj po treningu, da bo okrevanje mišic po naporni vadbi hitrejše in si mišice zopet napolnimo z zalogami glikogena, tako da trening ne bi trpel zaradi pomanjkanja najpomembnejšega pogonskega goriva v telesu.

Vendar niso samo glikogenske rezerve tisto, ki prinašajo uspeh, temveč predvsem prava hranila ob pravem času. To ima, kot kažejo najnovejša odkritja, tako pomembne učinke na regeneracijo telesa, da so strokovnjaki za prehrano čas po naporu poimenovali kar okno priložnosti ali čas za prehrambno intervencijo. Zlati čas je čas takoj po treningu, ko nam pravzaprav hrana sploh še ne diši, in naj bi jo uživali bolj po sili…

Čim hitreje okrevanje po treningu ali napornem nastopu je bistveno za redno kakovostno treniranje in nastopanje, ter še posebej za obnovo izčrpanih skladišč ogljikovih hidratov v mišicah, ki so temeljno gorivo za športne dejavnosti.

Z leti so se na tržišču pojavili razni ogliko-hidratni napitki, ki naj bi pospeševali okrevanje po treningih oz. tekmovanjih. Vprašanje je, ali so ti ogliko - hidratni – elektrolitski napitki kaj bolj učinkoviti kot kosmiči iz celega zrnja žit in posneto mleko.

Raziskave na treniranih športnikih so pokazale, da so za pričetek obnove organizma kosmiči z mlekom po naprezanju enako dober obrok kakor komercialni športni napitki. Za zmerno dejavne ljudi in amaterske športnike, ki predvsem poskušajo ohranjati kondicijo, je morda celo bolje (še posebej kar zadeva stroške), da takoj po vadbi skočijo v kuhinjo na manjši obrok s kosmiči in posnetim mlekom.

Včasih zelo preproste reči delujejo čudežno, zato odslej ob odhodu na trening vedno mislite na to, kaj boste vtaknili v usta takoj po treningu, saj boste tako v boljši koži na naslednjem treningu ali tekmi…

Pripravimo si obrok kosmičev, ki je tako enak, a hkrati tako različnen:



...s kivijem


...z banano



...z gozdnimi sadeži

....z...čarajte sami
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar