torek, 29. december 2009

NARAVNI SOKOVI IN NAPITKI ZA AKTIVNE


Naravni sokovi in napitki so za športnike kot nalašč, saj zagotavljajo tekočino, ogljikove hidrate in bogastvo drugih pomembnih hranilnih snovi.
Vse to v enem samem kozarcu!
Priprava je hitra in preprosta, v primerjavi z večino druge hitre hrane pa naravni napitki ne vsebujejo umetnih sladil, konzervansov in drugih umetnih snovi. Mnogokrat zagotovijo potrebno energijo pred začetkom vadbe, med njo in še posebej po njej, v času ko mnogi športniki izgubijo željo po trdi hrani.
Potreba po tekočini in ogljikovih hidratih je pri vadbi tako pomembna, da je ogljikove hidrate bolje zaužiti v manjši količini in v obliki z manj vlakninami, saj jih zato hitreje in lažje absorbiramo. Sokovi in napitki so v tem primeru idealni, saj zagotovijo tekočino in ogljikove hidrate, hkrati pa vsebujejo malo vlaknin.
Športnikom to mnogokrat ustreza, saj imajo malo časa za hranjenje in si pri vadbi ne želijo velikih obrokov. Napitek pa hitro spijemo in ne obremenimo želodca.

Katera zelenjava in sadje sta najprimernejša?
Nekatere vrste sadja in zelenjave imajo večjo sposobnost absorbcije kisikovih radikalov kot druge. Označujejo se s kratico AKR, ki pove kakšen je njihov antioksidacijski potencial, oz. kakšna je njihova sposobnost za nevtralizacijo škodljivih prostih radikalov, ki lahko povzročijo raka ali bolezni srca.

Med sadje, ki najučinkoviteje uničuje proste radikale, sodijo suhe slive, borovnice, robidnice, jagode, rozine, maline, pomaranče, slive, črno grozdje in češnje.
Med zelenjavo z najvišjo vrednostjo AKR pa sodijo kodrasto zelje, rdeča paprika, brstični ohrovt, česen, sladka koruza, špinača, čebula, brokoli, jajčevci in kalčki alfalfa - lucerne.

Skratka,
Doma narejeni sokovi in napitki vsebujejo izjemno veliko hranilnih snovi. S pripravo takšnih pijač se izognemo izgubi vitaminov in mineralov, ki je posledica kuhanja, zraven tega pa so brez konzervansov, sladil in drugih umetnih snovi.

NAPITEK POMARANČA - KIVI
3 zrele pomaranče
3 kiviji
malo vode

Pomarančo in kivi olupim, narežem na koščke in dam v posodo za miksanje. Dolijem malo vode (res malo, predvsem zaradi lažjega miksanja) ter zmiksam.
Obožujemo sadne napitke - fruteke!





Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Zakaj si takooo daleč?
    Bi se povabila na osvežujoči napitek!
    Moram na listek za trgovino napisat še kivije, si bom pa sama naredila :)
    Delovni pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
  2. Z veseljem te povabim, bilo kdaj! Lepo se imejte!

    OdgovoriIzbriši