ponedeljek, 18. januar 2010

SOČNO SE SLADKAMO

Pravijo, da je nedelja čas za sladkanje, lenobni počitek in razvajanje. Vendar pri nas je nedelja največkrat posvečena športnim norijam, rekreaciji in nabiranju kondicije.

Pa to ne pomeni, da pri tem pozabimo na dobro kosilo in nedeljski posladek. Takšen sočni, lahek in osvežujoč. Če se le da si ga privoščimo. V bistvu, si ga privoščimo, kadar si mati vzame čas in kaj speče. Pa si ga vzamem. In to kar pogosto. Če ne ravno čez vikend, pa je to čez teden - pozno popoldan ali zvečer. Takrat je sočna sladica na krožniku poooozne večerje.

Mnogo, mnogo krat je to nam taaaako priljubljena skutina pogača. Mi ji rečemo kar gibanica, čeprav vemo, da ni.

SKUTINA POGAČA

Kvašeno testo
40 dag moke, sveži kvas, mleko, 1 jajca, žlička sladkorja, ščepec soli, par kapljic olja

Skutin nadev
1/2 kg skute, 1 kisla smetana, 1 jajca, sladkor po okusu, 1 vanili sladkor

Priprava
Pogače se lotim tako, da najprej pripravim kvasec. V skledo vsipam predpisano količino moke, naredim jamico in vanjo nadrobim kocko svežega kvasa. Posujem z žličko sladkorja, zalijem z toplo vodo in pustim cca. 5 - 10 min, da kvasec kipne. Za tem prilijem par kapljic olja, dodam žličko soli in jajco. Nato postopoma prilivam toplo mleko in sestavine z električnim mešalnikom mešam tako dolgo, da dobim gladko, voljno in prožno testo, ki se loči od posode. Testo pokrijem s čistim prtom in postavim na toplo, da vzhaja vsaj eno uro.


Medtem, ko testo vzhaja zamešam skuto, kislo smetano, jajco, vanili sladkor in sladkor po okusu.

Vzhajano testo na pomokani delovni površini razvaljam, ter ga položim v pekač obložen s peki papirjem. Kocka razvaljanega testa je tako velika, da testo visi čez pekač. Testo prekrijem s skutinim nadevom, nato pa del testa, ki je viselo čez pekač zaviham preko nadeva.


Pečem približno 45 min. na temperaturi 200 stopinj, pri čemer pogačo položim v že segreto pečico.


Skutino pogačo narežem na trikotnike in serviram toplo. Nič ne potresem s sladkorjem. Seveda pa je tudi hladna izredno okusna.



Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar