sobota, 2. januar 2010

TEK V DEZJU


Vstopili smo v novo leto. Koledar kaže zimo, vendar ali ni zunaj po temperaturah sodeč šele jesen? Dnevi so kratki, temačni in mnogokrat turobni in deževni. V deževnih dneh se čas nekoliko ustavi. Mnogi se skrijejo na zapeček, se toplo oblečejo, zavijejo v odejo (nekateri se celo pokrijejo če glavo in se predajo spokojnemu spancu) in lenarijo. Ali pa te trenutke posvetijo kakšni dobri knjigi, ali mogoče kakšni dobri oddaji na televiziji, ali pa preprosto ne počnejo nič. Na tek v tem času mnogi pozabijo.

Ali to pomeni, da je potrebno prenehati tečt?

Nikako ne. Mnogim je takšno vreme le dober izgovor.

Tek po rahlem dežju je nekaj posebnega. Kapljice nežno padajo po telesu in kljub temu, da si moker je občutek prijeten. Vsa ta nebesna sivina prinaša mirnost ozračja in hkrati pomirja. Šum dežja ti pomaga, da se misli odpeljejo v neki drugi svet. Daleč od vse te naglice in stresa. V svet misli.
Vendar mnogi ne tečejo radi po dežju, kaj šele po snegu. Ne vem, mogoče se bojijo, da se ne umažejo, zmočijo ali prehladijo.

Vendar, pa slabo vreme za tek ne obstaja. Je le dober izgovor za vse, ki raje posedajo na toplem in gladajo televizijo. Obstajajo le napačna oblačila.

Če se boste pripravili in primerno oblekli vas v poplavi novih materialov, ki so dandanes na razpolago slabo vreme ne more presenetiti. Prav presenečeni boste ugotovili kako prijeten je lahko tek v dežju ali pa celo v snegu.

Pravzaprav tudi ne moremo pedvideti kaj se bo z vremenom dogajalo na dan tekme, kar pomeni, da moramo biti pripravljeni na vse vremenske pogoje. … in če še nismo pripravljeni, se bomo sedaj:

OBLEČEMO DVE PLASTI OBLAČIL
Ob mrzlem in deževnem vremenu je pomebno da oblečemo oblačila v dveh plasteh. Najpomembnejši del je oblačilo, ki je v kontaktu s telesom. Le-to naj bo iz ustreznih materialov, saj mora biti porozno in prevajati znoj na površino. Z znojem prepojene majice udoben tek spremenijo v arktično preizkušnjo. Vrhnje oblačilo naj bo odporno na vodo in veter, vendar ne obleči dežnega plašča, ker le ta zadržuje vlago in toploto, kar pa je pri teku zelo neugodno.

KAPA
Kapa bo pri teku v dežju najboljši prijatelj, zlasti če izberemo tisto s šiltom, saj bo poskrbela, da dež ne bo uhajal v oči. Ne pozabite tudi na to, da lahko skozi glavo izgubimo ogromno toplote; tudi do 50 % telesne temperature.

NE PRETIRAVAJ Z OBLAČILI
To je ena izmed najpogostejših napak tekača, ko se odpravlja ne tek po dežju. Več plasti oblačil ne omogoča, da ostaneš suh po teku, razen, če seveda ne tečeš z dežnikom. Če imaš na sebi tone plasti oblačil, se bodo vse prej ali slej zmočile in tako boste pridobili le težja in mokra oblačila. Oblecite se primerno zunanji temperaturi, kot če bi bil dan brez dežja.

POMEMBNOST OGREVANJA
Vsekakor se je potrebno temeljito ogreti. Ogrevanje v mrazu mora trajati dlje in mora biti intenzivnejše kot poleti. Dobro je, če med ogrevanjem nosimo nekaj težjih oblačil, ki jih lahko kasneje slečemo oz. zavežemo okoli pasu.

REHIDRACIJA
Nikar ne zanemarimo dobre prepojenosti organizma z vodo. Povsem nesmiselno je, da se dobro zavarujemo pred pretirano ohladitvijo in končamo kot žrtev dehidracije.

BODI VIDEN
Večina tekaških jaken je že narejena tako, da imajo refleksne oznake, ki so vidnejše. V dežju je namreč vidljivost slabša in če tečemo ob cesti, kjer poteka tudi promet, je zelo pomembno da nas vozniki opazijo.

TECI!
Ne samo pri teku. Pri vseh aktivnostih je tako, da je najtežje začeti, oz. se odločiti in oditi iz toplega zapečka. Ko se enkrat odločiš, se segreješ in začneš več ni hudo. Začneš uživat. In natanko tako je tudi pri teku v dežju. Na začetku se zdi brez smisla, saj je lepše gledati dežne kaplje iz stanovanja, ko pa se odločiš in sprobaš postane tudi takšen »moker« tek zabava.

ZABAVAJTE SE!!





Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. Danes v snegu je bilo ZAKON!!!
    Bravo bravo Vanja, super si, da se ti da pisat tako dolge objave :)
    Tekaški pozdravček!

    OdgovoriIzbriši