ponedeljek, 15. februar 2010

DOMAČE ŽITNE PLOŠČICE

Žitne ploščice so obvezni spremljevalec pri vseh daljših treningih teka, kolesarjenja, teka na smučeh,...
V naših trgovinah je možno izbirati med mnooogimi različnimi proizvajalci, ki ponujajo ploščice z toooliko različnimi okusi. Vendar pri vseh teh raznolikih okusih na zadnje prideš do spoznanja, da imajo vse enak okus. Po kemikalijah.

In, ko sem se tako prejšnji vikend podila po zasneženih stezah Pohorja z okusom v ustih, ki me je spominjal na detergent, sem se odločila. Teh stvari več ne bomo kupovali. Tudi žitne ploščice bomo od sedaj delali sami doma. Različnih okusov in z mnogimi različnimi sestavinami in dodatki.

...in tukaj je prvi poizkus:

DOMAČE ŽITNE PLOŠČICE
150g masla ali margarine, 450g ovsenih kosmičev, 250g suhih marelic, 100 g suhih dateljev, pistacije, orehi, 3 jajce, 150g rjavega sladkorja, 2 vanili sladkorja, Ščepec soli, 1 žlička nastrgane limonine lupine

Maslo sobne temperature razstopim v veliki ponvi na šibkem olju. Dodam ovsene kosmiče, jih med nenehnim mešanjem svetlo rumeno popražim in ohladim. Z vlažnim nožem drobno narežem marelice in datelje. Oluščene pistacije in orehe s tolkačem gorbo zdrobim. Z metlicami za stepanje penasto stepem jajce, sladkor, vanili in sol. Maso vmešam v ovsene kosmiče, dodam suho sadje in limonino lupino. Masa naj nekaj časa počiva (10 min). Pečico segrejem na 180C. Navlažim pekač in ga obložim s peki papirjem. Maso vsipam na pekač in jo enakomerno porazdelim. Pekač naj bo tako velik, da bo višina mase približno 1,50 cm. Pečem 20 - 30 min na zgornji rešetki pečice, da masa svetlo porjavi, nato jo preložim na kuhinjsko rešetko in ohladim. Pečeno maso narežem na pravokotnike poljubne velikosti - ploščice, ki jih hranim v nepredušno zaprti pločevinasti posodi.




Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. To je to, kar sem že dolgo iskala, domače ploščice. Sama sem že večkrat eksperimentirala z ovsenimi kosmiči, a so bile ploščice vedno trde, oz. kosmiči v njih so bili trdi. Je vic v tem, da kosmiče popražimo na maslu?
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Ploščice so fajn mehke. Tudi kosmiči niso trdi. Po par dneh pa so se še nekoliko bolj zmehčali.

    OdgovoriIzbriši