ponedeljek, 1. februar 2010

UPOŠTEVANJE ZDRAVE PAMETI

Velja načelo, da je dobra prehrana za športnika zelo pomembna. Izkazalo se je, da je uživanje OH eden najučinkovitejših načinov izboljšanja imunskega odziva. Poskisi so pokazali, da izčrapanje zalog OH povzroča občutljivost posameznikov na okužbe, medtem ko ustrezno zalaganje z njim imunskemu sistemu pomaga do boljše učinkovitosti.

Med ukrepe za zmanjšanje tveganja se uvršča tudi upoštevanje zdrave pameti:

- Uživati je potrebno svojemu treningu ustrezno količino ogljikovih hidratov, kar je še zlasti pomembno za tekače.

- Pestra prehrana prinaša več različnih mikrohranil - vitaminov in mineralov. Znano je, da se okužbe prej lotevajo tistih, ki jedo malo vrst hrane.

- V enem vinskem kozarcu svežega pomarančnega soka je toliko C vitamina, kolikor ga odrasel človek potrebuje v enem dnevu. Vnos le tega lahko povečamo še z uživanjem sadja (kivi, pomaranče, jagode, rdeči in črni ribez) in zelenjave (paprika, zelenolistna zelenjava).

- Cink se nahaja v mesu in mesnih izdelkih, mleku in mlečnih izdelkih, ter v sadju in zelenjevi. Cink vsebujejo tudi kruh in žita, zelenolistna zelenjava ter stročnice, vendar ga iz te hrane telo težje vsrkava.

- Vitamine dobimo iz živo obarvane zelenjave, maščobo vsebujoče hrane ter iz jajc.

- Največ vitamina E se nahaja v oljih, še zlasti v olju žitnih kalčkov in sončničnih semen.

- Vitamina A in E nas opominjata, da se športniki nebi smeli izogibati vsem maščobam. Izogibati se je potrebno pretiranemu uživanju maščob, nekaj maščobe pa je nujne za normalno delovanje telesa in imunskega sistema.

NAPITEK IZ POMARANČ IN HRUŠK
3 zrele pomaranče
1 zrela hruška

Pomaranče olupim in narežem na kose. Hruške očistim ter prav tako narežem na kose. Sadje zmiksam in natočim v vinske kozarce, da izgleda bolj svečano.

NA ZDRAVJE S KOZARCEM C VITAMINA!!





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar