ponedeljek, 10. maj 2010

"Carbo-loading" - PRVI DAN

"Carbo - loading" je postal mantra mnogih športnikov. To pomeni, da se je potrebno par dni pred tekmo pričeti pitati z ogljikovimi hidrati, tako da si pred tekmo nabit z njimi.

Polnjenje rezerv glikogena predstavlja tehniko katere rezultat je večja zmogljivost športnika. V bistvu je to izkoriščanje ogljikovih hidratov, za pogonsko gorivo v mišicah in jetrih.

Od trenutka ko pričnemo teči, pričnemo trošiti energijo, a od dolžine proge in hitrosti s katero tečemo, je odvisno kako bomo razporedili svoje moči. Pa vendar, ni hujšega, kot če te naenkrat zadane totalna utrujenost, ko enostavno več ne gre.

Ta nenadna utrujenost je rezulata popolnega izpraznjenja vseh glikogenskih zalog v mišicah. In v danem trenutku je ni tekočine ali čudežnega napitka, ki bi lahko v hipu nadomestil te izpraznjene zaloge. Napako lahko popravimo le s predhodnim delom. To je s polnjenjem mišic pred tekmo.

Na našem kružniku se najde tudi kaj takšnega:

KARBONARA Z PIŠČANČJIM MESOM IN BROKOLIJEM
čebula, česen, olivno olje, piščančje prsi, brokoli, smetana za kuhanje, moka, voda, sol, poper in začimbe po okusu

Na olivnem olju preprežim čebulo, dodam na kocke narezane piščančje prsi in jih nekoliko prepražim. Dodam še brokoli in česen, ter na kratko prepražim skupaj z mesom in čebulo. Potresem z žličko moke, premešam in zalijem z malo vode, da se omaka zgosti. Dodam smetano, sol, poper in timijan, ter na rahlem ognju kuham naslednjih 20 - 30 minut.

V omako zamešam skuhane - al dente testenine.






PREVERJENO - FUL DOBRO!!
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar