petek, 28. maj 2010

TEK - STOPALO KOT BLAŽILNIK SUNKOV

Stopalo blaži sunke še posebej takrat, kadar pri stopanju dejavno uporabljamo sprednji del stopala. Pri pravilnem biomehanskem delovanju stopala, se mora le-to, potem ko ga položimo na tla, nagniti navznoter za 4-8 stopinj (pronacija).

S tem gibom se velike sile porazdelijo na celotno stopalo in sunek je naravno ublažen. Ta mehanizem omogoča tudi takojšnjo prilagoditev podalgi in pomaga ohranjati ravnotežje.

Razlikujemo tri tipične tipe stopal:

Normalno stopalo. Odtis kaže normalno oblikovan lok stopal. Peta in sprednji del stopala sta povezana s sorazmerno širokim pasom zunanje stopalne površine. Pri teku pristanemo na zunanji strani stopala, ki se zasuka navznoter (naravna pronacija), da omili sunek. Tekači z normalnim stopalom ne potrebujejo čevljev s pretirano oporo ali stabilizacijo stopala.

Udrto stopalo. Odtis kaže zelo široko stopalno površino, stopalnega loka skoraj ni oziroma je izgubil svojo funkcijo, ker se je morebiti zaradi čezmerne telesne teže skoraj popolnoma približal tlom. Zaradi spuščenega loka se stopalo zasuka navznoter, čezmerno pronira in ne more blažiti sunkov. To funkcijo morajo prevzeti drugi sklepi, kolena in kolki. Posledica so morebitne preobremenitve. Značilen primer tekača, ki potrebuje večjo oporo.

Izbočeno stopalo. Med peto in blazinico je le ozek pas stopalne površine. Stopalo ima premalo lastne pronacije, da bi ublažilo sunke, zato mora biti čevelj mehkejši, da prevzame pomankljivo naravno funkcijo stopala. Primeren je tudi trši protipronacijski vložek na notranji strani čevlja.





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar