torek, 29. junij 2010

KRUHASTE ČAROVNIJE V BARVAH

Ej, kako rada eksperimentiram s temi slastnimi kruhastimi tvorbami. In naredim testo in noter zmešam vsega hudiča in spečem. In potem je naš kruhec vsake toliko na preizkušnji. Da vidim kaj bodo rekli. Kakšna bo reakcija.

... pa čujem. Mmmmm, mljask, mljask. "Kakšen je danes kruh?" je moje obvezno vprašanje, ki sledi temu mlaskanju.

"Ful dober! Odličen!" je največkrat odgovor. In se oddahnem. In potem,...

"Kaj pa je not?"

Jaaa, to pa je že druga zgodba. Po tem odgovoru marsikdaj prvo navdušenje nad slastno štruco splahni, mnogokrat pa tudi ne.

Današnja čarovnija je v oranžni barvi:


KRUH S KORENJEM
60 dag moke, kvas, žlička sladkorja, mlačna voda, žlička soli, malo olja, 2 korenčka

Moko vsujem v skledo, naredim noter jamico v katero nadrobim svež kvas, ga posujem z žličko sladkorja, ter zalijem z malo mlačne vode. Pustim, da kvasec naraste. To je kakšnih 5 - 10 minut. Nato dodam naribane korenčke, sol, malo olja in mlačno vodo. Sestavine zmiksam, pa še malo ročno pregnetem, pokrijem s kuhinjsko krpo ter pustim kakšno uro da vzhaja.




Po eni uro testo ponovno pregnetem, oblikujem štruco, jo položim na pekač, ter pustim še kakšnih 20 minut, da vzhaja.


Pekač položim v ogreto pečico in pečem najprej pol ure na 250 stopinjah in nato še pol ure na 200 stopinjah.
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar