petek, 11. junij 2010

RAZVAJANJE NA TRI

Nekateri prisegajo na peko kruha s pomočjo avtomata. Sama sem zapriseženi pristaš peke kruha po klasični varianti. V pečici. S polno mero ustvarjalnega pridiha. Kaj rata, pač rata. Vsakokrat nekoliko drugače in nekaj novega.

No, saj ne rečem, da vedno uspe. A v glavnem rata. Pa še dober je. Najboljši seveda še vroč. Z maslom in marmelado. Uf, se razvajamo (ko bi se nas vsaj kaka kila zraven prijela)!!

BELI TROJČEK
700 g moke, kvas, žlička sladkorja, topla voda, malo olja, žlička soli

Moko presejem v posodo. Kadar nimam časa (kar se zgodi ogromno krat) je ne presejem, temveč jo le vsipam v posodo, vanjo naredim jamico v katero nadrobim kocko svežega kvasa. Posujem z žličko sladkorja, zalijem z malo tople vode, ter pustim kratek čas, da kvasec nekoliko kipne.

Za tem dodam žličko soli, malo olja in kakšne tri deci mlačne vode. Sestavine fajn zmiksam, pokrijem s kuhinjsko krpo, ter postavim na toplo, kjer vzhaja kakšno eno uro. Po pretečenem času testo ponovno pregnetem, ga ponovno pokrijem s kuhinjsko krpo, ter ga pustim še kakšne pol ure do eno uro, da ponovno vzhaja. Kadar mi primanjkuje časa, tole drugo fazo izpustim.

Testo ponovno pregnetem, oblikujem tri štruce in jih položim eno zraven druge na pekač obložen s peki papirjem. Vklopim pečico in ko se le-ta segreva, imajo štruce pokrite s kuhinjsko krpo priložnost, da še malo vzhajajo.

Pečem približno eno uro. Pol ure na 250 stopinj in pol ure na 200 stopinj. Med peko postavim v pečico tudi skledo z vodo.



Print Friendly and PDF

1 komentar: