torek, 27. julij 2010

NAČELO NAPORA IN OKREVANJA

Premišljeno izmenjavanje napora in okrevanja odloča o uspehu treninga. Kaj se pravzaprav dogaja pri posamezni vadbeni enoti?

Med 12-kilometrskim tekom ne postajamo vedno bolj telesno pripravljeni, temveč pravzaprav vedno bolj utrujeni. Naša moč med naporom upada. Zato marsikdo pomisli: "Zakaj potem sploh treniram? Ali ima to kakšen smisel?" Pa ga ima. Izčrpanost namreč vrže telo iz tira in točno to je potrebno za postopek prilagajanja, ki temu sledi. Le-ta izzove presežno reakcijo ali superkompenzacijo.

Presežna obnovitev po izčrpanosti, ki presega začetno raven zmogljivosti se imenuje superkompenzacija. Ves smisel treninga je točno v tem, da z okrevanjem ujamemo najvišjo točko superkompenzacije in premišljeno postavimo nov vadbeni položaj.

Napredek lahko zaznamo iz tedna v teden prav na svoji hitrosti. Tečemo vedno hitreje, ne da bi se pri tem morali dodatno naprezati.

Toda zaradi lastnega navdušenja lahko naredimo tudi napako in telesu ne privoščimo dovolj obdobij za regeneracijo ali pa so ta prekratka. Če treniramo prepogosto se izčrpamo. Predvsem začetniki morajo telesu dopustiti, da se med posameznimi vadbenimi enotami dan ali dva regenerira.

Čas regeneracije je odvisen od številnih dejavnikov:
- od trenutne telesne pripravljenosti, starosti in spola
- od hrane s katero smo si takoj po treningu napolnili glikogenske zaloge
- od tega kaj delamo v obdobju regeneracije
- od stresa
- od spalnega ritma




Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar