sreda, 8. september 2010

CVETLINSKA GIBANICA

Takšen hladen, turoben in deževen popoldan je kot naročen za vrtenje kuhalnice. In ker še do danes nismo pospravili tiste dooolge, ozke buče izpred dobrega tedna dni, je danes nastalo tole:

CVETLINSKA GIBANICA
za testo: 25 dag moke, 1/2 kocke svežega kvasa, 1,5 dl mleka, 1 žlička sladkorja, žlička soli, margarina za premaz pekača
za nadev: 10 dag koruznega zdroba, 40 dag skute, 3 dl kisle smetane, 2 jajci, 4 dl mleka, sol


1. V skledo presejem moko, naredim jamico in vanjo nadrobim kvas. Posipam z žličko sladkorja, prelijem z malo toplega mleka in pustim kakšnih 10 min., da kvasec kipne. Nato solim, prilijem toplo mleko in zmiksam in nato še fajn pregnetem. Testo prekrijem s kuhinjsko krpo in ga pustim kakšne pol ure, da vzhaja.

2. Za prvi nadev na mleku skuham koruzni zdrob, počakam, da se nekoliko ohladi, dodam jajce in sol, ter premešam. Nadev mora biti rahel, torej ne pretrd.

3. Testo razvaljam in ga položim na namaščen pekač.

Robove testa nekoliko privzdignem.
Premažem z nadevom iz koruznega zdroba,
na katerega enakomerno razporedim skuto zmešano z naribanimi bučami (originalni recept je brez buč).


Zalijem s kislo smetano zmešano z jajci,

...postavim v pečico in pečem kakšno uro pri 200 stopinjah.

ŠE ENA IZVRSTNA BUČNA SLADICA, ZANIMIVEGA OKUSA!

Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar