petek, 10. september 2010

GRŠKI DOMAČI KRUH

Pred kratkim sem naletela na tale zanimiv recept za domači kruh. Mmmm, je bil dober!

DOMAČI GRŠKI KRUH
250 g mehke moke, 250 g ostre moke, približno 3 dcl mlačne vode, kvas, žlička sladkorja, žlička soli, žlička meda, žlička olja

Moko presejem v skledo, naredim na sredini jamico in vanjo nadrobim sveži kvas. Posujem ga z žličko sladkorja in jamico do vrha zalijem z mlačno vodo. Pustim kakšnih 10 minut, da kvasec kipne. Nato dodam sol, med in olje, zalijem z vodo in zmiksam, ter na koncu še fajn ročno pregnetem.

Testo prekrijem s kuhinjsko krpo in počakam kakšno uro, da fajn kipne. In kaj počnem medtem ko testo vzhaja? Tečem. Ena urica zadostuje za kratek regeneracijski tek ali raztek.
Po eni uri testo ponovno fajn pregnetem, ga razdelim na dva dela in oblikujem dva hlebčka. Pekač postavim v že segreto pečico in pečem kakšne pol ure na 250 stopinjah, nato pa temperaturo znižam na 200 stopinj.





Pravijo, da po deseti uri zvečer ni več primerno jesti, a kako naj se upreš svežemu, dišečemu, še toplemu kruhu?

Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar