torek, 7. september 2010

JESENSKA SEZONA



Jesenska sezona maratonov je pred vrati. Tisti, ki smo si zadali točno določeni cilj, pa ni nujno, da je to nek vrhunski rezultat, važno je, da dober osebni čas, smo že krepko zabredli v drugi del svojega plana aktivnosti. Nabiramo kilometre, seštevamo dolge teke, se podimo po stadionu, kjer se borimo s sekundami, inščemo hribovite tekaške proge,... Skratka, pridno izpoljujemo domače naloge. Čimveč jih bomo izpolnili, tem bližje bomo začrtanemu cilju.

In fajn je, če plan treninga vsebuje tudi nekaj krajših tekem. Pravijo, da je idealno, če se v začetni fazi udeležuješ krajših – 5 kilometerskih dirk, zatem izbereš kakšno 10 kilometersko razdaljo in 4 tedne pred načrtovanim maratonom odtečeš še polmaraton.

Udeležba na predhodni tekmi je pomembna zato, ker spoznaš ozračje na dirki, občutiš adrenalin in se seznaniš z organizacijo (prihod na tekmo, dvig štartne številke, namestite številke, štart in potek samega tekmovanja).

Na tekmah daljših razdalj je izredno pomembna tudi hidracija, kar pomeni, da je med tekom potrebno piti. Kako piti? Kdaj piti? Koliko popiti? Vse odgovore lahko dobimo, če se udeležimo predhodne – trening tekme. Kako razporediti moči na tekmi? Kakšen je naš tekmovalni tempo? Tudi odgovore na takšna in drugačna vrašanja lahko poiščemo na trening tekmi. Za mnoge velja, da lahko po tekmi tečejo hitreje in na višji intenzivni stopnji, kar pomeni, da te tekma pravzaprav dvigne na višji nivo.

Doseganje dobrih rezultatov na trening tekmi, ki je praviloma krajša od tiste za katero se pripravljamo, je tudi dobra vzpodbuda na nadaljevanje treningov. A po takšni tekmi se je potrebno tudi ustrezno spočiti, zato jo moramo odteči “po pameti” – za trening.

Torej. Čas maratonov prihaja! Bodimo pripravljeni!











Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar