četrtek, 28. oktober 2010

ZA SLAJŠO JESEN

Priljubljen priboljšek v teh jesenskih dneh. Privoščimo si lahko kuhanega ali pečenega ali pa v drugih sočnih sladicah. Poznamo tudi njegov med, ki ga čebele nabirajo na belih cvetovih.

To je konstanj. In ena izmed teh sočnih sladic je:

KOSTANJEV TIRAMISU
kuhani kostanji, dve žlici kakava, 1/2 kg skute, 1 dcl smetane za stepanje, dve žlici mleka, sladkor po okusu, zavitek piškotov, vanili sladkor

Kostanje skuham in jih olupim. Priznam, lupljenja kostanjev niti pod razno ne obvladam. Le kako nekaterim uspe, da olupijo kostanj tako, da le-ta ostane cel? Kako se to dela? Meni je vsak kostanj v rokah kar razpadel. Še dobro, da sem jih potrebovala le za sladico.
Poljubno količino olupljenih kostanjev prelijem z malo mleka, dodam vanili sladkor in pretlačim, tako da dobim nekakšno gosto pasto.
Za tem v ponev vsipam dve žlici kakava, dodam malo vode ali mleka in žličko masla, ter sestavine segrejem, tako da nastane gosta čokoladna omaka. To omako dodam kostanjevi pasti.

V večjo skledo stresem lonček skute, dodam stepeno sladko smetano, čokoldano-kostanjevo pasto in sladkor.

Na dno podolgovatega modela zložim plast piškotov, jih prelijem s polovico skutne zmesi, naložim preko še eno plast piškotov, ter ponovno prelijem s skutno maso. Pekač postavim v hladilnik, kjer počiva minimalno 4 ure, še bolje pa je kar čez noč.

Zakaj mora počivati več kot 4 ure. Kostanjevo-skutna zmes je nekoliko mehka oz. tekoča. Čim bolj dolgo sladica počiva tem bolj se piškoti napijejo in tiramisu je doooosti boljši in mehkejši.







...NAJ DOBRO TEKNE!
Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Kostanje moraš najprej samo do polovice skuhati in jih potem olupiti. Potem pa že olupljene kuhaš do mehkega. V glavnem ne smejo biti preveč skuhani, da se lažje kuhajo.
    Drugi način pa je, da jih kuhane prerežeš na polovico in iztisneš skozi stiskalnico za česen. Pri nas doma že od kar se spomnim tako delamo kostanjev pire.
    Bolj leni pa lahko kupijo že pripravljen kostanjev pire ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Tatjana hvaaala za nasvete. Prvi mi bo prišel še kako prav - kostanji za dekoracijo in za ponudit.
    Ha, ha, ni čudno, da so meni kar razpadali v roki, saj sem jih skuhala do maksimuma, potem pa sem se lotila lupljenja.

    Uživaj!

    OdgovoriIzbriši