ponedeljek, 4. oktober 2010

OBLEKA NAREDI TEKAČA

Kakšna naj bodo pravzaprav tekaška oblačila?
Najpomembnejše značilnosti športnih oblačil so lahkost, nepremočljivost, neprepustnost za veter in zračnost. Vendar vseh meril ni možno sto odstotno izpolniti. O izbiri odloča predvsem tip tekača in vremenske razmere pri teku. V pravilno izbranih in primerno krojenih oblačilih lahko pri teku neobremenjeno uživamo v vsakem vremenu. Sodobni funkcionalni materiali imajo poleg navedenih še vrsto drugih dobrih lastnosti: so udobni, trpežni, nezahtevni za vzdrževanje, hitro sušeči se, mehki, lahki, koži prijazni in mnogokrat tudi protibakterijsko obdelani, zaradi česar se ne navzamejo neprijetnega vonja.

Odvajanje vlage
Pri telesnem naporu se telo segreje in koža izloča znoj. V tem primeru lahko postane bombažna majica, ki se mokra lepi na kožo prav neprijetna. Sodobni športni materiali poskrbijo za hitrejše izhlapevanje vlage. Oblačila se hitreje sušijo, zato se v njih bolje počutimo. Energija, ki bi jo telo porabilo za termoregulacijo oz. za ohranjanje stalne telesne toplote, je sedaj na voljo za osvajanje izzivov in izboljšanje dosežkov.

Udobnost
Izbiramo tekaška oblačila, ki so narejena tako, da so čim udobnejša za nošenje. Omogočajo naj čim bolj svobodno gibanje in s tem dobro počutje. Posebno mehki in voljni materiali niso le udobni, temveč tudi ne tiščijo in ne drgnejo.

Estetika
Seveda tudi pri športnih oblačilih ne upoštevamo le uporabnosti, temveč je prav tako pomembna tudi všečnost. Tekaču se pač ni potrebno med treningom odpovedati lepo oblikovanim oblačilom v modnih barvah. In ne nazadnje,...ženske, kaj pravite na tekaška krila?

Nega oblačil
Sodobni materiali so odporni proti obrabi. Pogosto pranje ne zmanjšuje njihove uporabnosti, ne izgubljajo oblike in ne barve. Hitro se sušijo in se ne navzamejo neprijetnih vonjev, razen če jih nosimo večkrat zapored a jih vmes ne speremo.

Vremenski vplivi
Naj bo vroče ali mraz, funkcionalna športna oblačila poskrbijo za udobno počutje. V mrazu z izolacijo ohranijo telesno toploto, v vročini pa posebno lahka oblačila hladijo kožo.

Poškodbe
Odsevni materiali poskrbijo za vidnost v temi in nas varujejo pred prometnom na cesti. Posebno trpežni materiali se pri padcu ne strgajo s čimer se zmanjša možnost odrgnin.

»Ni slabega vremena, so le neprimerna oblačila.«




Print Friendly and PDF

4 komentarji:

  1. OO, ja, sem za tekašaka krilca, sem. Imam celo dve, a kaj ko je tako težko dobiti bolj pisana, zadovoljiti sem se morala s črnima...

    OdgovoriIzbriši
  2. Je pa zato črna bolj...skrivnostna.

    Štajerski pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
  3. @Vanja: v nedeljo si se mi zdela čisto premalo oblečena (je kar neme namesto tebe po ramenih zazeblo). Sem par kilometrov dalje srečala Danejo, ki je bila pa čisto drugače slečena oz. oblečena :-D

    OdgovoriIzbriši
  4. A veš Sebi, da sem se tudi jaz spraševala kaj mi je, a enostavno mi je bilo prevroče za dolge rokave.
    A kaj hočeš, enkrat sem oblečena ko kojn, drugič pa napol slečena.

    Uživaj.

    OdgovoriIzbriši