torek, 16. november 2010

OGNJENA PEKA

Oranžna barva lahko po fizični ali psihični izčrpanosti vlije novo moč. Simbolizira vitalnost in dejavnost. Njena toplina dviguje razpoloženje: to je barva zadovoljstva, veselja, družabnosti. Poudarja varnost, udobnost in čustveno toplino.

Pozitivno vpliva na črnogledost, depresijo in pomanjkanje motivacije. Motivira in aktivira vsakega, ki se je ujel v dolgočasni vsakdan. Zavoljo svojega vseobsegajočega in poživljajočega vpliva se oranžna v barvni terapiji uporablja za krepitev imunskega sistema.

Kdor se tudi doma obda z oranžno, običajno zjutraj zgodaj vstaja. Tistim, ki imajo težave z zgodnjim vstajanjem, pa zato priporočajo, da si z oranžno barvo olajšajo začetek novega dne. Britanska barvna terapevtka svari le pred oranžno barvo v jedilnici - ta namreč spodbuja apetit!

Oranžna nas spodbuja za življenje v trenutku. Spodbuja apetit in stimulira prebavo. Na duhovno-psihičnem nivoju vzpostavlja oranžna zaupanje in veselje do življenja. Čuti se razcvetijo, postanemo dojemljivi in povezani. Oranžna pomaga, da sprejmemo potrebo po uživanju in čutnosti, da živimo. To je barva otrok in vseh, ki se počutijo mlade in vitalne. Svetlo oranžna simbolizira veselost, ustvarjalnost in spreminjanje.

Oranžna barva je najbližja barvi ognja, zato najbolje ponazarja vznemirjenje, poželenje in naslado. Večina avtorjev jo povezuje še z optimizmom, zadovoljstvom, olajšanjem, sproščenostjo in naslado.

Je mična in zdrava barva krepkih, energičnih in aktivnih ljudi. Predstavlja željo po izpostavljanju samega sebe in hrepenenje po pomembnosti in odločilnem položaju. Ljubitelji oranžne barve so sicer družabni, toda njihove socialne spretnosti so predvsem izraz njihove želje po uspehu. S svojo živahtnostjo in domiselnostjo uspešno premagujejo ovire in običajno dosegajo to, kar si želijo.

Oranžna barva je značilna za poklice kot so frizerstvo, modno kreatorstvo in poklice, ki se ukvarjajo z imidžem.

V budizmu pomeni oranžna barva najvišjo stopnjo človekovega razsvetljenja. V skladu s tem pomenom nosijo budistični menihi oranžna oblačila.

Predvsem v Indiji ima oranžna barva izredno pomembno vlogo. Vzrok leži v kožni barvi Indijcev. Medtem ko je v belopolti kulturi idealizirana bela barva, kljub temu, da barva kože nikakor ni žareče bela, idealizirajo Indijci žafranasto rumeno. Pri tem je potrebno vedeti, da tipične indijske oranžne nianse pri nas označujemo kot rumene.

Kljub številnim pozitivnim asociacijam se z oranžno barvo pojavljajo tudi negativne asociacije kot cenenost, vsiljivost, bahaštvo, glasnost.

Oranžno obarvana živila so polna betakarotena in vsebujejo veliko vitamina A, ki prispeva k boljšemu vidu. Sadje in zelenjava oranžne barve igrajo pomembno vlogo pri preventivi red rakom, sploh tistim na pljučih in prebavilih. Izboljšujejo imunski sistem, etakaroten, ki se nahaja v živilih, pa deluje kot zaščita pred UV-žarki, le da od noter navzven.

Oranžna barva in energija je primerna za vzbujanje apetita in pospeševanje prebave. Za ljudi z oranžno energijo je značilen dober tek, odlična prebava in trden imunski sistem; pri jedi niso izbirčni in radi jedo; njihov jedilnik je pester in uravnotežen.
Prija in ne škoduje jim večina jedi.

Oranžna živila:
* napolnijo nas s telesno energijo
* krepijo imunski sistem
* varujejo kožo pred staranjem
* vplivajo na čustveno moč
* preganjajo napetost ter blaži notranjo stisko
* spodbudijo um
* pospešujejo prebavo
* vzbujajo tek
Katera so oranžna živila?
Sadje: pomaranče, mango, papaja, marelice, breskve, nektarine,
Zelenjava: korenje, oranžna paprika, buča, koleraba
Drugo: jajčni rumenjak, ingver



JABOLČNA PITA S HOKAIDO BUČO
testo: 35 dag moke, 1/2 pecilnega praška, 12 dag sladkorja, sesekljana limonina lupinica (samo če je limona domača), vanili sladkor, 15 dag masla, 2 rumenjaka, 3 do 4 žlice smetane ali mleka
nadev: 1/2 kg jabolk, 1/2 kg hokaido buče, 8 dag sladkorja, cimet po okusu


Sestavine za testo dam v skledo in zamesim testo. Razdelim ga na dva dela in en del razvaljam oz. enakomerno razporedim po namaščenem pekaču, tako da so robovi pekača obloženi približno 1 cm visoko.

Nadev naredim tako, da očistim in naribam jabolka in bučo ter dodam sladkor in cimet. Nadev enakomerno razporedim po testu. Po vrhu naredim mrežo iz preostalega testa.

Pečem 60 minut pri 180 stopinjah.





NOVA OSVEŽILNA MOČ!

Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar