petek, 21. januar 2011

DOBRO JUTRO S KOZARCEM SVEŽEGA SOKA

Dobro jutro! Ura je pol šest zjutraj in tisti najbolj pridni ste že zdavnaj zaključili vsakodnevni jutranji ritual. Enim je to zajtrk, drugim le kavica, tretjim prižgan cigaret, četrtim tek, petim pa nič. In to ni prav.

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. Zajtrk telo napolni z energijo, izboljša prebavo, poveča aktivnost in produktivnost. Pravijo, da tisti, ki zajtrk uživajo redno, čez dan zaužijejo manj kalorij, kakor tisti, ki jutranji obrok izpustijo.

In vendar, če se že odpovemo klasičnemu zajtrku, pa pričnimo zajtrk s kozarcem svežega sadnega soka. Pet zdravih razlogov, da storimo tako, je takšnih:

• S stoodstotnim sadnim sokom zaužijemo potrebne vitamine in minerale ter telo nahranimo s potrebnimi hranilnimi snovmi.
• Vlaknine, ki jih vsebujejo sadni sokovi, spodbujajo prebavo in ohranjajo gibčnost črevesja.
• Sadni sokovi lahko preprečijo jutranjo hipoglikemijo oziroma padec sladkorja v krvi, ki lahko vodi do vrtoglavic, slabosti, nihanja razpoloženja, živčnosti in celo depresije.
• S sokom lahko spodbudimo tudi apetit – že kozarec vsako jutro je lahko dovolj, da se navadimo na zdrav zajtrk.
• Eno od načel zdrave prehrane pravi, da je vsak dan treba zaužiti pet enot sadja in zelenjave – kozarec sveže stisnjenega soka je že ena od njih.

SADNI NAPITEK IZ POMARANČE, BANANE IN JAGOD
dve banani, dve pomaranči, skodelica jagod

Banane in pomaranče očistim in narežem. Jagode odmrznem. Vse sestavine dobro zmiksam, natočim v kozarce in zdravi zajtrk je že na mizi.







Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar