sreda, 26. januar 2011

NAKALJENA MEŠANICA

Kako dragoceni so mladi poganjki v prehrani ljudi, so vedeli že Kitajci pred 3000 leti. Za ta namen so gojili soji podoben fižol mungo. Pravijo, da so Kitajci celo odkrili gojenje kalčkov, pa čeprav sojine kalčke uporabljajo tudi v Indoneziji, poganjki fižola in graha pa imajo bogato tradicijo tudi v Indiji.

A tudi v Evropi že stoletja varijo pivo po starih receptih iz nakaljenega in oslajenega ječmena. Afričani za varjenje piva nakalijo proso. V Zahodnem svetu pa nakaljeni oves uporabljajo kot hrano za konje in kokoši.

Stročnice so bile dolga leta poglavitna prehrana ljudi. Poleg leče, azuki in mungo fižola ter soje, obstaja še veliko vrst fižola, ki ga lahko uporabimo za nakaljevanje. Med njimi je tudi beli fižo iz katerega največkrat nastane slastni pasulj.

Fižol najprej operemo in očistimo, ter za 24 ur namočimo, da nabrekne. Potem ga vsaki dan vsaj dvakrat spiramo. V dveh do treh dneh so kalčki primerni za uporabo. Pred uporabo nakaljeni fižol skuhamo do mehkega.

NAKALJENA MEŠANA SOLATA
nakaljena semena belega fižola, fižola munga, pšenice in lucerne, čebula, dve rezini hladne pečenke, bučno olje, kis, sol, poper, sveži peteršilj

Po želji nakalim različne vrste semen.




Nakaljena semena belega fižola skuham, ter jih vsipam v večjo skledo. Dodam jim kalčke pšenice, mungo fižola in lucerne.
Čebulo očistim, jo narežem na tanke kolobarje in dodam solati.
Dodam še na manjše kockice narezano hladno pečenko in sveži peteršilj.
Solato začinim z oljem in kisom, solim in popram ter zmešam.


ODLIČNA POPESTRITEV DNEVA ALI VEČERA!

Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar