ponedeljek, 3. januar 2011

PRVO KUHARSKO USTVARJANJE V NOVEM LETU

Priznam. Od zadnjih počitnic - ej, kje je že to! - se je vreča kuharskih idej krepko spraznila. Krepko pa so se izpraznile tudi moje baterije. Zato so krajše božično - novoletne počitnice takoooo prijale. In ponovno so se napolnile vse zaloge idej in ostalega.

Sedaj pa, .... akcija, gremo, juhej! Novim dogodivščinam naproti. In že je tukaj prva letošnja sočna pogača. Z jabolki in skuto.

JABOLČNO - SKUTNA POGAČA
40 dag moke, kocka kvasa, žlička sladkorja, malo mlačne vode, toplo mleko, žlička soli, malo olja, 1 jajce
nadev: 1/2 kg skute, 2 dcl kisle smetane, 4 jabolka - naribana, vanili sladkor in sladkor po okusu, cimet

Najprej po že vsem znanem postopku izdelam kvašeno testo. V skledo odmerim predpisano količino moke, naredim na sredini jamico, vanjo nadrobim kvas, posujem z žličko sladkorja in do vrha jamice zalijem z mlačno vodo. Ko kvasec kipne, to je čez kakšnih 10 minut, dodam jajce, sol, olje,....

...in toplo mleko. Sestavine zmiksam, testo pokrijem s kuhinjsko krpo in počakam, da kipne. Približno eno uro traja ta proces.
Kipjeno testo razvaljam na velikost pekača, ga položim v pekač, ter ga z rokami po robovih še dodatno razvlečem. Za obliko se ne sekiram preveč. Glavno je, da testo visi preko pekača. Ponekod malo več, ponekod malo manj.
Na razvlečeno testo enakomerno porazdelim nadev, ter ga po robovih prekrijem z razvlečenim testom, ter pekač postavim v segreto pečico.

Pečem približno eno uro na 180 - 200 stopinjah.

Ko je pogača nekoliko ohlajena, jo razrežem na enakomerne kose. To so lahko kvadrati, pravokotniki ali pa trikotniki. Po želji.
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar