četrtek, 24. marec 2011

TEKAČICE IN PREHRANA

Nekatere stvari so pri prehrani žensk pomembnejše kot pri moških.

Prva stvar, na katero moramo pazizi pri svoji prehrani je železo. Železo je nujno potrebno za prenos kisika v krvni obtok in izgradnjo mišičnih tkiv. Ženske lahko hitro postanemo slabokrvne zaradi pomanjkanja železa, saj ga izgubimo tudi s krvjo med menstruacijo. Tiste, ki ne jedo rdečega mesa, morajo železo dobiti iz drugih virov, kot so temno zelena zelenjava, fižol in suho sadje. Priporočljivo je, da med obroki pijemo čim manj kave in čaja, saj oba motita absorbcijo železa. Pozorne moramo biti na znake slabokrvnosti, kot so utrujenost, povišan srčni utrip, suha usta, razpoke v ustnih kotičkih in krhki lasje.

Poleg železa moramo dobiti tudi dovolj kalcija. Kalcij je življensko pomemben mineral, ki ohranja močne kosti, preprečuje osteoporozo in pomaga uravnavati krvni tlak. Najpomembnejši vir kalcija so mleko in mlečni izdelki.

Pomembno je tudi dejstvo, da mnoge tekačice ne uživajo dovolj maščob. V prehrani potrebujemo tudi maščobe, ki poskrbijo za zdrave lase in kožo. Ne pozabimo, da so nekatere maščobe zdrave, zato je priporočljivo povečati vnos mononenasičenih maščob (v oljčnem olju in oreških,...) in esencialnih maščobnih kislin (ribe,...), ter se izogibati nasičenim maščobam (večinoma živalskega izvora). Pomanjkanje maščob je močno povezano tudi z nerednimi menstruacijami.







Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. S kom bi se dalo vnesti v telo kalcij - mlečnih izdelkov ne prenesem? Pijem dnevno napitek Basico. je to dovolj?
    Lp

    OdgovoriIzbriši