torek, 1. marec 2011

ZDRAVJE V GIBANJU

Razlogov, zaradi katerih se začnejo ljudje vseh starosti ukvarjati s tekom je mnogo. Nekateri želijo izboljšati svojo telesno vzdržljivost ali si okrepiti zdravje, spet drugi želijo le shujšati ali izboljšati svojo samopodobo, tretji tečejo za zabavo.

S tekom lahko bistveno izboljšamo svojo telesno vzdržljivost. Poleg plavanja, veslanja in teka na smučeh obstaja le malo drugih športov, ki lahko toliko pripomorejo k splošni telesni vzdržljivosti kot tek.

Vso telesno vzdržljivost pridobimo s telesno aktivnostjo in počitkom. Med naporom je naše telo bolj obremenjeno kot v mirovanju. Med tekom nam srce hitreje utripa, mišice močneje delajo, za presnovo pa se porabi več goriva. Po vadbi se telo regenerira in okrepi, tako da je telesni napor naslednjič lažji. Telo se spreminja med počitkom in ne med naporom. Tudi zato je počitek še kako pomembni del vsakega treninga.

Tek ne izboljša le naše telesne vzdržljivosti, temveč je tudi zdrav. Z rednim tekom si izboljšamo kakovost in dolžino življenja, pri čeme tek dokazano koristi zdravju, saj:
* zmanjšuje delež telesnih maščob in preprečuje debelost
* zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih obolenj in pojav kapi
* krepi kosti in zmanjšuje tveganje za razvoj osteoporoze, osteoartritisa, idr.
* zmanjšuje tveganje za razvoj rakastih obolenj in sladkorne bolezni
* krepi imunski sistem
* krepi mišice in zmanjšuje tveganje za degenerativna obolenja sklepov
* zmanjšuje tveganje za bolečine v hrbtu
* zmanjšuje pojav depresije in tesnobe
* poveča občutek za koordinacijo in gibljivost, še posebej pri starejših

Pravijo, da z rekreativnim tekom premagujemo samega sebe. Na tekmah se pomerimo z drugimi. S tekom pa odkrijemo, da je tekmovanje samo tekmovanje. Je bistveno in hkrati ni bistveno. Je pomembno in hkrati nepomembno. S tekom se stvari postavijo na pravo mesto. S tekom odkrijemo enovitost, celoto, ki jo vsi iščemo. Tek je zlitje telesa in duha v čudoviti sprostitvi.






Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar