torek, 12. april 2011

POMLAJEVALNA KURA

" Kdor jih pri petdesetih kaže petdeset, je sam kriv." trdijo fiziologi. In še: "Biti pri petdesetih na pogled kot pri petintridesetih ali pri šestdesetih kot petinštirideset ni prav nič težavno."



Zaradi stresa, napačne prehrane in premalo gibanja, se začnejo telesne celice že po tridesetem letu prehitro starati.



Namesto stresa si raje privoščimo vsakdanjo pomlajevalno kuro:


* pogosto naj bodo na jedilniku stričnice. Ta živila nam dajo dragocene nukleinske kisline, pomembne za obnovo poškodovanih celic


* če se le da, vsaki dan pojejmo pol skodelice polnovrednega mueslija iz ovsa, ječmena, pire, rži in pšenice. Žitarice vsebujejo veliko nukleninskih kislin in pomembnih vitaminov B, pa cink in mangan in selen, ki pospešujejo presnovo in krepijo imunski sistem


* na dan pojejmo vsaj 300 g svežega sadja in popijmo iztisnjeni sok 2 limon ali 5 pomaranč. VitaC je ena izmed najpomembnejših snovi, ki varujejo celice pred prostimi radikali.


* Proti prostim radikalom, zaradi katerih se staramo so učinkoviti tudi vitamin A oziroma karotenoidi. V rastilnah je približno 500 karotenoidov in iz 60 med njimi lahko s presnovo nastane vitamin A.


* Pred nekaj desetletji pa so odkrili še en antioksidant. To je koencim Q10. Najdemo ga v mesu, špinači, zrnju, orehih in semenih.


Mi smo si danes privoščili pomlajevalno kuro v kozarcu:


SADNI NAPITEK Z LIMONO
2 banani, 1 pomaranča, 1 limona, skodelica jagod

Pripravim sadnje in ga očistim.


V posodo dodam narazane banane.


Limono.


Pomarančo in jagode.



Zmiksam in natočim v kozarce.


Mmmm, je dobro.

Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar