torek, 24. maj 2011

KDAJ JIH ZAMENJATI

Neizkušeni tekači si včasih ogledujejo podplate tekaških copat, da bi preverili, koliko so "zdrajsani" in ali si morajo kupiti nove. To je napačno, saj življenska doba copat ni odvisna od obrabljenosti podplata.

Pomembneje je, kako stisnjen je srednji podplat med spodnjim podplatom in stopalom. Material iz katerega je vmesna plast je lahek in dobro blaži tresljaje, vendar se sčasoma stisne. Blaženje je slabše in čevelj izgubi prvotno obliko.

Zaradi obrabljanja srednje plasti podplata večina tekaških copat zdrži 400 - 1000 kilometrov. Zgodi se, da zelo težki tekači ali tekači, ki tečejo neenakomerno obrabijo zunanji podplat, še preden se vmesna plast stisne, vendar je to  zelo redko.

Življenjska doba je torej odvisna od teže tekača in načina teka. Pravijo, da lahko dolgotrajnost preverimo tudi tako, da pritisnemo na srednji podplat. Če sredine ne moremo stisniti, je čas da zamenjamo copate. Tudi če nas začne boleti gleženj ali koleno, moramo preveriti ali so tekaški copati že obrabljeni.

Tekaških copat ne peremo v pralnem stroju ali v zelo vroči vodi. Vroča voda jih lahko poškoduje, še posebej vmesno plast podplata, ter spremeni njihovo obliko. Zaradi tega tudi copate ne smemo sušiti pod zelo vročim radiatorjem.

Koristno je, če si rabo copat beležimo v tekaški dnevnik, tako da vemo kdaj jih moramo zamenjati.








Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar