četrtek, 2. junij 2011

KAKO PORABITI VEČ KALORIJ

Odvečnih kilogramov se trajneje in lažje znebimo, če porabimo več kalorij, kot pa če omejimo njihov vnos. Kalorije se porabljajo s telesno aktivnostjo in v manjši meri tudi s spremembo prehrane in časa obrokov.

S telesno aktivnostjo se kalorije porabljajo na tri načine:
* kalorije kopnijo že med aktivnostjo - s tekom ali hojo se porabi približno 60 kalorij na kilometer, pri čemer velja, da porabimo več kalorij, če tečemo hitreje

* z redno vadbo se izboljša tudi presnova, tako da izgubljamo kalorije tudi takrat ko mirujemo

* s telesno aktivnostjo se poveča količina pustega mišičnega tkiva, ki prav tako izboljšuje presnovo

Presnovo in s tem porabo energije lahko povečamo še:
* če spremenimo čas prehranjevanja, kar pomeni, da obilen zajtrk ponavadi pospeši presnovo, tako da čez dan porabimo več kalorij. K boljši presnovi pripomorejo tudi manjši in pogostejši obroki.

* če spremenimo čas telesne aktivnosti - jutranja aktivnost pred zajtrkom lahko izboljša dnevno presnovo bolj kot večerna vadba

Na presnovo lahko vplivamo tudi z izborom hrane. Telo hitreje presnavlja ogljikove hidrate, če z njimi ne uživamo maščob, vendar je ta vpliv zanemarljiv.











Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. Odlični nasveti. Telesna vadba je v redu, ampak če se giblješ v naravi, bodo rezultati vsaj dvakrat boljši kot pa v zaprtih prostorih. Seveda pa je pomembno, da ljudje ne pretiravajo in da dobijo hranilno bogato hrano. Jaz ponavadi uporabim kar tale prehranski kalkulator. Dobro je, da veš koliko je določena vrsta živil res bogata s proteini, vitamini in minerali. Vemo pa vsi da je najbolje, da se vedno doma pripravi sveža živila.

    OdgovoriIzbriši