četrtek, 21. julij 2011

SPLOH SE NE OPAZI

Tokrat sem se malo poigrala in v kruh zamešala pest svežega domačega peteršilja. Na začetku je izgledalo kar fejst zeleno, a se sploh ne pozna. Ne barva ne okus.  Kakor, da ga ni. A kljub temu je kruhec fajn ratal. Takoooo mehek je in svež in okusen. Itak, če pa je domač.

Aja, mogoče pa je skrivnost v kvasu. Ja. Zmanjkalo ga je in za dve porciji kruha (beri dvakrat po 70 dag moke) sem imela na razpolago le eno kocko. Pa sem jo razpolovila in umesila testo s poloivično količino (1/2 kocke na kruh).

RŽENI KRUH S PETERŠILJEM
40 dag ržene moke, 10 dag enotne moke, pol kocke kvasa, žlička sladkorja, žlička soli, žlička olja, pest drobno narezanega svežega peteršilja, topla voda

Posutega s sladkorjem in zalitega s toplo vodo najprej kipnem kvas. Nato moki primešam vse ostale sestavine in zamesim gladko testo, ki mora eno uro vzhajat. Lahko pa tudi več, ker če moraš med tem pripraviti še večerjo, pa na urniku imaš še uro teka, je to itak že dve uri. Nato testo ponovno pregnetem, ga razdelim na dva dela in oblikujem lične hlebčke. Položim jih na pekač in med tem, ko kruhki ponovno vzhajajo segrejem pečico. Pekač postavim v segreto pečico in pečem približno eno uro. Saj veste kako. Pol ure na 250 stopinjah in pol ure na 200.





Tale svetli hlebček je mlečni.
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar