petek, 20. januar 2012

VSTOPI V NOV SVET

Tekač se počuti varnega kadar teče. Mogoče bo težko začeti z vsakodnevnim tekom, vendra v nasprotju z začetniki, se lahko indentificirate s tistimi, ki so odvisni od teka. Mogoče vas bodo visoki dosežki tekmovalcev in maratoncev navdajali z zastrašujočimo občutkom, toda počasi boste spoznali pozitivne učinke telesne vadbe in potegnili črto čez star neaktivni način življenja. Rekreativni tekča je zadovoljen sam s seboj. Rdečica vašega obraza na koncu teka je nagrada za napor. Kadar ne boste šli na trening, se bo pojavil občutek krivde, kar se začetnikom redko dogaja. Začetniki se pogosto pritožujejo, da jih tek dolgočasi, pri rekreativnih tekačih pa ta težava počasi izginja sorazmerno s tem, ko se povečuje količina pretečenih kilometrov.

Rekreativni tekači imajo redko program ali cilj. Večinoma tečejo zaradi zdravja in zabave ter ne čutijo potrebe po kakšnem višjem cilju. Na trening gredo takrat, ko utegnejo in pretečejo, kolikor morejo. Tisti, ki čutijo, da morajo imeti posebni program, menijo, da ne vedo dovolj, da bi si tak program sami oblikovali. Mogoče poberejo nekaj nasvetov od svojih bolj izkušenih tekaških kolegov ali pa nasvete poberejo v revijah za tek. Tak program pa ne temelji na tekačevih osebnih sposobnostih in posledica tega so mnogokrat frustracije ter poškodbe.

Začetniki ponavadi potrebujejo skupino ali drugo osebo, ki jih motivira in usmerja. Kot rekreativni tekač pa ste že nekoliko bolj neodvisni. Večina začetnikov si želi anonimnosti v skupini, medtem ko rekreativni tekač pogosto uživa v tem, da se s skupino indentificira.

Kot začetnik ste verjetno sodelovali le na nekaterih rekreativnih tekih ali tekmah. Rekreativni tekači si na koledarju mnogokrat označijo vse lokalne tekme na 10 km. Tako ohranjajo motivacijo za vsakodnevni tek. Med vsemi temi tekmami, pa je vedno tek, ki je za tekača najpomembnejši. Tudi če ne tekmuje, ali ne želi izboljšati svojega časa, se v vas vseeno razvija tekmovalni duh. Ko imate za seboj serijo uspešnih tekaških izkušenj brez poškodb, počasi vstopate v bolj zdrav način življenja.

V določenih sitacijah, kot npr. zaradi poškodbe, morate s tekom za nekaj časa prekiniti in ponovno začeti kot začetnik. Rekreativni tekači včasih popolnoma odnehajo, vendar se po prekinitvi večina vrne nazaj na tekaške steze.









Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar