četrtek, 23. februar 2012

40 MINUTNI CILJ

Vzdržljivostna vadba je ponavadi najboljša metoda za izgubljanje maščobe. Ne samo, da se med tekom porablja maščoba, ampah postanejo hkrati mišice, ki sodelujejo pri teku, glavni topilec maščobe, ki neželeno substanco zelo hitro uničujejo. Mišice se hranijo z maščobo, to pomeni, višji odstotek mišične mase imate, več maščobe dnevno pikurite.

Večina tistih, ki se tehtajo vsaki dan, bo rekla da želi izgubiti "kilograme". A dejstvo je, da kadar jemo  normalno ali se celo držimo diete, izgubljamo predvsem tekočino, maščobne zaloge pa ostanejo.

Mišice so težje od maščobe. Kadar pridobimo telesno težo, ko pričnemo trenirati, je to mogoče dober znak. Če ne izgubljamo teže je to zato, ker pridobiamo mišično maso. Mogoče nismo izbubili kilogramov, tada zmanjšal se je obseg pasu. A kljub temu ni potrebno tehnice popolnoma zanemariti. Z njo lahko nadzorujemo izgubo tekočine. Kadar se telesna teža nenadoma zmanjša za kilogram ali več, je to najverjetneje znak, da smo izgubili tekočino, ki jo moramo nemudoma nadomestiti. Če želimo izgubiti pol kilograma maščobe, moramo preteči vsaj 40 kilometrov, kar pomeni, da je malo verjetno, da je nenadna izguba telesne teže maščoba.

Tek razvija mišice, ki topijo maščobo. Ko se te mišice aktivirajo, goltajo maščobo med vadbo in še nekaj ur po končanem treningu. Celo takrat ko spimo ali sedimol.

Ko začnemo s tekom porabljamo predvsem ogljikove hidrate in zelo malo maščob. Po približno 5-10 minutah se poveča odstotek pokurjene maščobe, odstotek ogljikovih hidratov pa zmanjša. Po približno 30 minutah se kot primarno gorivo porabljajo predvsem maščobe. Zato je pomembno, da trening traja vsaj 40 minut ali več. Pravijo, da lahko neprekinjen 40 minutni tek nadomestimo tudi z redno in dovolj pogosto hojo. Torej, bolje je teči 40 - 60 minut tri krat tedensko, kakor 20 - 30 minut šest krat na teden.

Začetnik ni dovolj močan, da bi neprekinjeno tekel 40 minut, tato med tekom porablja predvsem ogljikove hidrate. Ko se mišice okrepijo, se posameznim mišičnim celicam izboljša kapaciteta med vadbo in po njej. Mičnejše mišice bodo postopno omogočile preteči vedno več in zato porabiti tudi več kalorij. "Kurite" kalorije s počasnim tekom.





Print Friendly and PDF

1 komentar: