petek, 3. februar 2012

DOSEČI SVOJ MAKSIMUM

Kot atlet boste odkrili večji smisel v popolnem razvijanju lastnih potencialov, kot v marljivem zbiranju najboljših časov in trofej. Sedaj končno obvladate tekmovalni nagon in tekma ni več vaša edina motivacija. Biti atlet je stanje duha in nima nobene zveze s starostjo, nastopom ali osvojenim mestom.

Za tekmovalca sta zmaga in poraz tesno povezana s sami nastopom. Čas, proga, vremenski pogoji so vsi zelo pomembni dejavniki. Pri atletu je zmaga odvisna od kvalitete napora. Zanj je zmaga takrat, kadar teče tako, da izkoristi svoj dnevni potencial. Tekmovalec pozna svoje sposobnosti in omejitv, tekmovanje analizira in skuša iz tega potegniti kar največ. Ve, kaj je pomembno in kaj mora storiti, da to doseže. Kadar tekmujete, dihate skupaj s tekmo, vdihnete to, kar potrebuje, ostalo pa izdihnete. Tek naj bo vaša umetniška kreacija.

Tekmovalci iščejo tekme, na katerih lahko zmagajo. Atleti se prav tako udeležujejo tekem, vendar njihov cilj ni visoka uvrstitev ali boljši nastop. Iščejo tekme, ki so za njih izziv in jih skušajo odteči po svojih najboljših sposobnostih. Na koncu - na naključno, so na dolgem teku nagrajeni z boljšim časom. Tako lahko atlete najdemo tudi na začelju ali pa namesto velikih medijskih tekmovanj, izbirajo manjše tekme, saj se v množici počutijo popolnoma izgubljene.

Za atelete je osebni napredek pomembnejši, kot najhitrejši čas na določeni tekmi. Sedaj imate pred seboj nek interni koncept, kaj boste storili. Pri vsakem teku je vaš "notranji računalnik" za trening napolnjen s podatki, ki vas obveščajo o vaših sposobnostih. Včasih kakšen slabši tek tudi prezrete in to brez slabe vesti.

Čeprav se morebiti bili nekoč tekmovalec, ki je prebral vse možne članke in večino tega tudi preizkusil, kot atle preberete le članke, ko so uporabni tudi v praksi. Kadar se pojavijo težave, si pomagate z literaturo tistih avtorjev, ki jih zaupate. Vse prebrano vključite v program in ne poslušate več vsakršnih nasvetov.

Načrtovanje je zelo pomembno. Kljub temu, da ste fleksibilni,  planirajte tekme v naprej. Atleti so sposobni konstantno spremljati svoj razvoj in lahko cilje iz tedna v teden spreminjajo. Ni nujno, da so programi vedno napisani. Nekateri atleti so tako usklajeni s svojim telesom, da imajo vse zabeleženo v glavi. Kadar imate oblikovani program na papirju, veste kam greste. Veste, da boste prispeli na cilj, čeprav ne veste natančno, s katerim prevoznim sredstvom.

Kot ostali ljudje, tudi atleti niso popolni. Včasih jih zanese nazaj med tekmovalce. Po vrsti uspešnih nastopov marsikdaj postanejo nezadovoljni, kadar so rezultati na tekmi pod zastavljenim ciljem, kar jih navdaja z občutkom neuspeha.
Veliki atelit na kateri koli stopnji vedo, da "uspeh" ocenjuje vsak sam. Uspeh je lahko v vsaki izkušnji. Če ste sposobni iz izkušnje potegniti nekaj pozitivnega, lahko vse skupaj povežete v serijo uspehov, ki vodijo h konstantnemu napredku.

Nekateri atleti dosežejo željeno stopnjo in se tekmovanjem popolnoma odpovejo. Veliko se jih odloči za zmanjšano količino aktivnosti, drugi pa tečejo bolj intenzivno, tudi bolj premišljeno. Nekateri svoj napredek še stopnjujejo in počasi preidejo v najplodnejšo fazo - fazo pravega tekača.







Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar