sreda, 15. februar 2012

OBOGATEN SADNI NAPITEK

Po dolgem teku, ko takooo težko spravim vase konkreten obrok, mi najbolj prija okusen sadni napitek. Ker je osvežilen, poln vitaminov in takooo okusen. Od pred kratkim mu dodajam semena chia, tako da nastane pravi "super" napitek.

Zakaj semena chia? Tako pravi literatura o njih:

V času razcveta azteške civilizacije naj bi pri Aztekih običajno dnevno prehrano sestavljala štiri živila: amarant, fižol, koruza in chia - slednjo so uživali samostojno kot zrnje, zmleto v moko ali namočeno v vodi kot okrepčilen napitek.

S hranilno sestavo teh drobcenih semen, s katerimi so se plačevale celo dajatve, se takrat verjetno niso ukvarjali, videli in vedeli pa so, da delujejo. Semena so jedli največkrat bojevniki za večjo moč in boljšo vzdržljivost.

Chia semena povečujejo fizično vzdržljivost in splošno zdravje človeškega telesa. Vsebujejo neverjetno velike količine omega-3 maščobnih kislin, dvakrat več beljakovin od katerihkoli drugih semen ali žit, dvakrat toliko kalija kot banane, trikrat več antioksidantov kot jagodičevje, petkrat več kalcija kot mleko in trikrat več železa kot špinača! Semena chia vsebujejo tudi veliko drugih mineralov in vitaminov: magnezij, fosfor, kalcij, cink, mangan, vitamine A, D, K E in vitamine B-skupine, z izjemo B12.

Semena chia nase vežejo vodo in olajšajo prehod druge hrane skozi prebavila, pomagajo pa tudi pri uravnavanju elektrolitskega ravnotežja v telesu in našim celicam dovajajo prepotrebno tekočino. Uživanje semen chia se povezuje tudi z izgubo odvečne telesne teže, dajejo pa tudi dolgotrajen občutek sitosti in imajo nizek glikemični indeks.

Bojda, so raziskave pokazale, da chia celo izboljša stanje pri sladkorni bolezni tipa 2. Pravijo, da je povezana tudi s preventivnim delovanjem proti rakavim obolenjem, izboljša lase in kožo, zmanjšuje nastanek slabega holesterola v krvi, preprečuje visok krvni tlak in nastanek krvnih strdkov ter lajša težave pri menopavzi in menstrualne težave.

Semena chia so že sama po sebi okusna in hrustljava in ne puščajo grenkega priokusa. Če jih namočimo, se semena ovijejo z gelom in tako jih lahko v jedeh uporabljamo kot želirno sredstvo. Zaradi svojega nevtralnega okusa jih lahko kombiniramo s sladkimi in slanimi okusi. Lahko se dodajajo smoothijem oziroma prav vsem pijačam, lahko se posujejo po solatah, lahko se spečejo  krekerji.

Odrasel človek naj bi zaužil 1 čajno žličko semen trikrat dnevno. Prevelik odmerek chie telesu ne škodi, vendar je zaradi doseganja optimalnih pozitivnih učinkov na telo semena chia priporočljivo uporabljati skladno z dnevnimi potrebami telesa.

SADNI NAPITEK OBOGATEN S SEMENI CHIA

Sestavine:
  • 2 banani
  • 1 jabolko
  • ribez po okusu
  • 1 žlička semen chia

Sadje očistim, narežem in zmiksam. Natočim v kozarce, dodam semena, ter počakam 10 minut, da se namočijo.













Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar