sreda, 21. marec 2012

VITAMINI IN MINERALI

Vitamini so katalizatorji, ki omogočajo, da v telesu nemoteno potekajo glavni procesi. V preteklih letih so ljudje menili, da so vitamini in minerali nujna sestavina zdrave hrane, nedavno pa so ugotovili, da je uravnotežena prehrana vse, kar potrebuje naš organizem. To je še posebno pomembno za tiste, ki so telesno aktivni, zato potrebujejo večje količine hrane in na ta način užijejo tudi večje količine vitaminov in mineralov.

Med različnimi minerali, ki jih potrebuje naše telo, je samo nekaj takih, ki zahtevajo večjo pozornost. Nekaterih, kot na primer natrija, je v hrani toliko, da se mu prav težko izognemo, medtem ko npr. selena potrebujemo tako malo, da ga prav tako ni težko dobiti v zadovoljivi količini. Kalcij, železo in cink pa so trije minerali, ki bi jim bilo pametno posvetiti več pozornosti. Nekatere ženske so že ugotovile, da imajo v dobi menopavze večjo potrebo po železu. Odkrili so tudi, da je pomemben del naše prehrane kalcij. Njegove potrebe so večje pri ženskah kot pri moških. Cink ima pomembno vlogo pri obnavljanju tkiva. Naštete minerale in prav tako vse ostale, dobimo z uživanjem žitaric, temno zelene listnate zelenjave in mesa. Največ železa najdemo v fižolu, grahu in rozinah.

Njaboljši vir vitaminov je uravnotežena prehrana. Kadar jemljete vitaminske tablete, je zelo pomembno, da pri doziranju ne pretiravate z vitaminom A in D, ki sta topna v maščobah. Ta dva vitamina se shranjujeta v telesu in pri prekomernem uživanju lahko pride do zastrupitve.

Hrana bogata z vitaminoma A in D: jajca, obogateno mleko (D) in rumena zelenjava (A). Vitamin D se tvori v našem telesu, kadar smo izpostavljeni sončnim žarkom. Vitamin E najdemo v žitaricah, kruhu, fižolu, jetrih in zeleni listnati zelenjavi. Vitamin E in K sta prav tako topna v maščobah, zato lahko pride do zastrupitve, vendar se to redko dogaja.

Vitamina, topna v vodi - B kompleks in C - se v telesu ne shranjujeta, zato ju moramo uživati dnevno. Ta dva vitamina imata v telesu številne funkcije, v predelani hrani pa se ponavadi uničita. Vitamin C najdemo v citrusih, paradižniku, temno zeleni listnati zelenjavi in krompirju (v kuhanem in ne ocvrtem). Vitamin B se nahaja v žitaricah in jetrih. Fižol, grah in mleko prav tako vsebujejo oba vitamina.

Skratka, s kombinirano prehrano z veliko svežega sadnja, žitaric, zelenjave, mlečnih izdelkov in malo mesa, bo telo dobilo vse potrebne vitamine in minerale.







Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar