petek, 16. marec 2012

ZDRAV ZAJTRK

Saj poznate pregovor: "Zajtrkuj kot kralj, kosi kot meščan in večerjaj kot berač."
Po priporočilih zdrave prehrane uravnotežen zajtrk poskrbi za lažji začetek dneva, saj naše telo dobi dovolj vitaminov in hranilnih snovi. Zato se držimo pravila, da ne pozabimo zajtrkovati! Brez zajtrka se bomo težje zbrali, možgani bodo delovali počasneje, mnogo hitreje pa se bo pojavila želja po kosilu. Pravijo, da ljudje, ki redno zajtrkujejo imajo tudi manj težav s prekomerno težo ali z diabetesom.

Pripravite vsak dan zdrav zajtrk!
Polnozrnate jedi so vedno dobra izbira, še posebej za zajtrk, saj nam dajo veliko energije in zaradi obilice vlaknin pripomorejo k občutku sitosti.
 Laneno seme vsebuje vlaknine, za katere je znano, da dobrodejno vplivajo na prebavni trakt, saj delujejo kot naravno, blago odvajalo in pospešijo izločanje blata in s tem odvečnih snovi v telesu.

Specite tale odličen polnozrnati kruh!

POLNOZRNATI RŽENI KRUH Z OREHI

Sestavine:
  • 30 dag ržene moke
  • 20 dag enotne moke
  • pest orehov
  • laneno seme
  • sončnično seme
  • bučna semena
  • sezam
  • kocka kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • žlička olja
  • 1 dcl mleka
  • 1-1.5 dcl tople vode

V posodo presejem moko in v njej naredim kvasec, kot smo se že naučili. Orehe na grobo zmeljem in jih vsipam v skledo. Dodam semena, sol, olje, mleko in vodo, ter zamesim oz. zmiksam gladko testo.






Testo pokrijem s kuhinjsko krpo in počaka, da kipne. No, v tem času pohitim po Jerneja, ki je končal s treningom.



Vzhajano testo ročno dobro premesim in oblikujem kruh. Položim ga na pladenj obložen s peki papirjem in ga po vrhu poševno zarežem, da med peko ne poči.


Vklopim pečico in počakam dobrih 20 minut, da se dobro segreje. Medtem oblikovani kruhec pod kuhinjsko krpo raste in raste.


Po slabi uri peke na temperaturi 250 in 200 stopinj, ga vzamem iz pečice, položim na rešetko in počakam, da se ohladi. Shranim ga v vrečko in si zjutraj pripravim odličen polnozrnati zajtrk ob zelenem čaju.



POSKUSITE - ODLIČNA KOMBINACIJA!

Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar