petek, 9. marec 2012

ZEČETEK

Mnogokrat slišimo grozne zgodbe o bolečini in agoniji v prvem tednu teka. Verjetno zato tako veliko ljudi odneha že na samem začetku. Ponavadi pravijo, da jih tek dolgočasi ali da teka ne marajo. Ti ljudje nikoli niso premagali praga bolečine.

Za vsako novo aktivnost potrebujemo pogum in moč. Če želimo iti od znanega k neznanemu, moramo včasih spremeniti tudi vero. Newtonov zakon pravi: "Telo v mirovanju teži k mirovanju."

Ko premagamo fazo lenobe in bolečine se soočimo z drugim zakonom:"Telo v gibanju, teži k temu, da ostane v gibanju." Začnite počasi in tempo postošno povečujte, tako počasi pridobivate kondicijo, hkrati pa se smanjša možnost poškodb in vnetij.

Vzemite si 30 minut zase. Za začetek 30 minut vzdržljivostnega teka trikrat tedensko. Naredite dogovor sami s seboj in 30 minut posvetite sami sebi. Na začetku si boste morda težko vzeli čas zase, vendar če si zares želite, vam bo uspelo. Ko vam vse skupaj preide v navado boste na takšen način lahko zmanjšali telesno težo in izboljšali telesno kondicijo. Z rednim treningom je uspeh praktično zagotovljen.

Ooo tudi meni ni bilo lahko, ko sem si prvič nataknila tekaške copate in se podala na cesto. Še danes se spomnim svoje izjave, po prvem tekaškem poizkusu: "Ni hujšega športa, kot je tek!". A sem vztrajala in prilezla celo do maratona.








Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar