petek, 20. april 2012

PRETEČI MARATON

Tempo. Med prvim maratonom se ne obremenjujte s časom. Vaš cilj je priti do konca. Ostati na nogah 42 km, je uspeh že sam po sebi. Po enem ali dveh maratonih dobimo predstavo o tem, koliko smo sposobni.

Ko si postavimo časovni cilj, tečemo v konstantnem tekmovalnem tempu. Prcih 25 km pretečemo v istem tempu, kot nameravamo preteči celotno tekmo. Če po 25 km stvari potekajo po načrtu, lahko tempo nekoliko stopnjujemo.

Tečemo svojo tekmo. Maraton je tekma volje in telesne pripravljenosti. Pazimo, da ne podležemo tekmovalnemu duhu, posebno na začetku tekme. Večina ciljev je zapravljenih prav zaradi prehitrega tempa na začetku tekme.

Voda. Vodo pijemo na vsaki postaji - vsaj en kozarec. Pijemo že na prvih postajah, čeprav nismo žejni. Skupno vsem tekačem je, da so dehidrirani, še preden občutijo žejo.

Krči. Če v zadnjem delu maratona začutimo v nogah krče, se nikakor ne ustavljajmo. Namesto tega med počasnim tekom srkamo vodo. Tako ohranjamo harmonično delo mišic. Če se popolnoma ustavimo, se pretok krvi upočasni, kri zastaja in krči ter občutek togosti se povečajo.






Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar