sreda, 13. junij 2012

ČASOVNO NAČRTOVANJE

Časovno načrtovanje prehranjevanja in oskrbe s tekočino
Za optimalno treniranje in rezultate je izjemno pomembno pravilno časovno načrtovanje prehranjevanja in oskrbe s tekočino. Če je med vadbo koncentracija sladkorja normalno nizka, so dosežki slabši. Normalno nizek sladkor tudi upočasnjuje reakcijski čas in sprejemanje odločitev.

Kronoprehranjevanje zagotavlja stabilno raven krvnega sladkorja v času, ko treniramo in tekmujemo. Zato moramo skrbno načrtovati čas in vsebino športnikovega prehranjevanja.
Kronohidracija se nanaša na strateško načrtovano hidracijo, s čimer zagotovimo, da organizem sprejema vodo in se brani pred dehidracijo. Formula za optimalno hidracijo, s katero v telesu ohranjamo tekočinsko ravnovesje, je naslednja:
telesna teža v funtih (1 funt = 0,45 kg) x 0,04 x 2 = število skodelic vode
Če npr. športnik tehta 150 funtov (67,5 kg), je račun: 150 x 0,04 x 2 = 12 skodelic vode na dan. Popiti bi torej moral najmanj 12 skodelic vode na dan, kar je nekako 3 litre. Tej najmanjši količini vode dodajte še količino znoja, ki ga športnik izgubi pri treniranju.
Počitek, okrevanje in obnova organizma
Obnova organizma postaja zelo domača besedna zveza. Počitek se nanaša na intervale počivanja med serijami, teki, enotami treninga in tudi na spanje. Okrevanje je postopek obnove, ki poteka med počivanjem. Obnova je ponovno polnjenje zalog energije (“nalaganje na peč”) in okrevanje središčnega in obrobnega živčnega sistema. Obnova je tehnika krepitve ali pospeševanja postopkov okrevanja.
Spanje je bistveno pomembna sestavina počivanja in okrevanja. Športniki morajo spati vsaj 8 ur na dan, sicer si nakopljejo primanjkljaj. Nasprotno pa preveč spanja presnovo upočasni in športnika poleni. Popoldansko dremanje poveča delovanje možganov in koristi tako športniku kot trenerju. Prispeva tudi k boljšemu odločanju in poveča budnost središčnega živčnega sistema, s čimer se izboljša trening. Med treningom in popoldanskim dremanjem naj mineta vsaj 2 uri. Če dejavnosti potekajo dopoldan, naj športnik vstane vsaj 4 ure pred začetkom tekmovanja ali vsaj 3 ure preden začne trenirati.





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar