petek, 24. avgust 2012

5 OPIC

Iz knjige ČLOVEK, NAVODILA ZA UPORABO:

Čemu slepo sprejemamo kot samoumevno vse, kar počnejo drugi okoli nas in jih posnemamo. Razlog odlično ilustrira naslednji poskus s petimi opicami, ki so ga opravili v ZDA:

Znanstveniki so na vrh velike kletke s petimi opicami obesili banane in do njih postavili lestev. Ko je katera od opic začela plezati proti bananam, so jo z močnim curkom vode ustavili. Vse so večkrat poskusile priti do banan, a jim ni uspelo; po nekaj dneh mokrih neuspehov so nehale poskušati. Takrat so cev umaknili, eno od opis zamenjali z novo in opazovali, kaj se bo zgodilo. Nova opica ni vedela za curek, zato jo je brezskrbno mahnila proti bananam, toda ostale so jo napadle in potegnile dol. Vsakič, ko je poskusila, so jo ostale štiri silovito ustavile. Čez nekaj časa je tudi ona nehala poskušati. Potem so zamenjali še eno od prvih petih opic in rezultat je bil podoben. Preostale štiri opice s tisto novo vred, ki  nikoli ni doživela curka, so napadle novo, kadar koli je poskušala doseči banane. Eno po eno so zamenjali še tretjo, četrto in peto opico. Na koncu so bile v kletki same nove opice, ki nikoli niso doživele curka. Čeprav curek ni več grozil, druga drugi niso pustile do banan, ker so se naučile, da je tak pač red.

Družbena dinamika med ljudmi je pravzaprav identična dinamiki med temi opicami. Sami imamo premalo moči, da bi odločno kljubovali vsem kolektivnim zablodam okoli nas. Pa tudi če se nas združi precej, nam velikanski trop uniformiranih opic ne bo kar tako pustil ravnati drugače. Lahko delamo na izobraževanju in ozaveščanju ljudi o teh problemih, vendar to ne bo dovolj, saj gre večina preprosto za tokom.







Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar