sreda, 26. september 2012

ZDRAV KRUH


Kruh ima na slovenskih jedilnikih že od nekdaj izredno pomembno vlogo. Ne le kot prehrambeno živilo, ampak tudi kot statusni simbol. Nekdaj je veljalo, da so bel kruh jedli samo bogataši, dandanes pa pogosto slišimo, da bel kruh jedo tisti, ki si bolj zdravega ne morejo privoščiti. Če želimo jesti bolj zdrav kruh, se raje odločitmo za katero izmed naslednjih vrst kruha:

Polnozrnati kruh
Polnozrnati izdelki postopoma dvigujejo nivo sladkorja v krvi in nam dlje časa dajejo občutek sitosti. Poleg pomembnih vlaknin (te znižujejo nivo holesterola in izboljšujejo prebavo), ki jih vsebujejo, pa polnozrnat kruh vsebuje tudi vitamin E, vitamine skupine B ter nekaj pomembnih mineralov, kot so cink, mangan, magnezij, baker in železo. 

Pirin kruh
Pirin kruh je bogat z vlakninami, ima pa tudi več beljakovin kot bel kruh in manj škroba. 

Koruzni kruh
Koruzni kruh vsebuje kar za 18 odstotkov več beljakovin kot navadni pšenični kruh in veliko antioksidantov, kot so betakaroten, zeaksantin, lutein in druge karotenoide, ki vplivajo na dober vid. 

Rženi kruh
Velika prednost rženega kruha je ta, da vsebuje več vode, zato dlje časa ostane svež. Je bogat z vitamini skupine B in magnezijem. Spodbuja tudi razvoj mlečnokislinkih bakterij, ki preprečujejo težave s črevesjem.

Ovseni kruh
Ovseni kruh je bogat s topnimi vlakninami in rudninami, manganom, selenom, magnezijem in žželezom. Ovseni kruh pomaga vzpostaviti zdravo stanje v debelem črevesju in razstruplja telo. Predvsem zato, ker ovsena zrna vsebujej nenasičene maščobne kisline .  Ovseni kruh je bogat tudi z vlakninami, ki znižujejo holesterol in krvni sladkor.

Ajdov kruh
Ajdov kruh vsebuje vse bistvene aminokisline, pa tudi nekaj magnezija, mangana in vitamine skupine B. Največ pa ima flavonoidov, ki varujete ožilje. Aljda je priporočljiva tudi za razstrupljanje telesa.

Ječmenov kruh
Ječmen ima veliko rudnin, kot so selen, magnezij in baker, ter veliko tistih vlaknin, ki znižujejo količino holesterola.

Kisli kruh
Kisli kruh je gost, nizek in bolj vlažen. Tako kot rženi kruh ostane dlje časa svež in ravno tako spodbuja razvoj mlečnokislinskih bakterij, ki uravnavajo deovanje debelega črevesja.

Če kupujemo zdrav kruh v trgovini, se moramo pozanimati, če ne gre zgolj za obarvan bel kruh, posut z zrnjem. Takšen kruh namreč ni nič boljši od drugih vrst belega kruha na policah. 

Najbolje pa je, da kruh spečemo kar sami. Mmmm, ni boljšega kakor domač polnozrnati kruh s slastno domačo marmelado. Figovo.




Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. Poučen zapis, hvala zanj! Vem, da ga bom večkrat 'preletela', ko se bom odločala za posamezno vrsto kruha.

    Lp/Su

    OdgovoriIzbriši