ponedeljek, 8. oktober 2012

10 NAČINOV ZA POVEČANJE ENERGIJE

Veliko tekačev navaja pomanjkanje energije kot enega izmed razlogov, zakaj ne tečejo tako pogosto, kot bi si želeli. Poskusite katerega od predlogov za povečanje energije:
Jejte puste beljakovine

Poskušajte v svoje obroke vključiti čim več pustih beljakovin. Le – te najdemo v piščančjem in puranjem mesu in ribah. Fižol in oreščki so dobra izbira kot rastlinski vir beljakovin. Mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob so tudi odličen vir beljakovin. Poskusite z jogurti, skuto in mlekom z manj maščobami. Visoko beljakovinska prehrana pomaga preprečiti lakoto in pomanjkanje energije med obroki.

Izbirajte polnozrnata živila
Polnozrnata živila vsebujejo več vlakinin, kar pomeni, da se dalj časa prebavljajo in hkrati dobavljajo več energije kakor enostavni ogljikovi hidrati.

Poskrbite za zadosten vnos železa
Pomanjkanje železa ali anemija je precej pogost pojav, še posebej pri ženskah, ki imajo močne menstruacije. Anemija povzroča utrujenost in zmanjša učinkovitost treninga. Če ste pogosto utrujeni brez razloga, preverite nivo železa s krvnim testom. Da bi preprečili slabokrvnost, poskrbite, da bo vaša prehrana vsebovala živila bogata z železom. Prav tako je pomembno, da uživate zadostne količine vitamina C, ki pomaga pri absorbciji železa.

Uživajte čim manj kofeina
Izogibajte se kave ali pa jo poskusite omejiti na eno skodelico na dan. Uživanje prevelikih količin kofeina  lahko povzroča slabo počutje in živčnost.

Redno telovadite
Redna telesna vadba lahko izboljša nivo energije, kar pomeni, da smo mnogo bolj motivirani tudi za vsakdanji tek. Tek, hoja in druge oblike sprostitve, pripomorejo k sproščanju hormonov dobrega počutja, kot so endorfini, ki pomagajo pri povečanju energije še ure kasneje. Že 30-minutni tek pomaga pri povečanju energije.

Privoščite si dovolj spanja
Dober spanec je najbolj naraven in učinkovit način sproščanja in obnavljanja telesa. Medtem ko se spalne potrebe med posamezniki močno razlikujejo, je 7 do 8 ur spanca ustrezna količina, ki pomaga, da se telo spočije in nabere dovolj energije za ves dan.

Poskusite nekaj novega
Če zapademo v rutino, lahko to močno zniža raven naše energije. Spremenite rutinskost s poskušanjem nove hrane, z novimi športi ali vajami in z iskanjem novih izkušenj, da preprečite dolgčas, postanete bolj pozorni in budni.

Gibajte se
Če ves dan sedimo za mizo ali na kavču, zagotovo postanemo dolgčasni in počasni, še posebej ob koncu dneva. Da ohranite budnost se gibajte – vstanite vsako uro in se sprehodite, pa čeprav le po kozarec vode ali pogledati skozi okno.

Poskusite aromaterapijo
Če napolnimo prostor z dišečimi vonjavami poprove mete, citrusov ali ingverja, lahko imajo le-te vzpodbuden učinek, ki povzoči da se počutimo polni energije.  

Zmanjšajte stres.
Tesnoba in stres, sta lahko velika morilca energije. Proti stresu mnogokrat pomagajo sproščujoče dejavnosti kot so branje ali pa poslušanje glasbe.






Print Friendly and PDF

1 komentar: