sreda, 10. oktober 2012

KAKO IZGUBITI TEŽO NA PRAVILEN NAČIN

Odvečna telesna maščoba na športniku upočasni mišični odziv in reakcijski čas. Športna prehrana naj bi vsebovala nizko stopnjo maščob in veliko kompleksnih ogljikovih hidratov. Ni važno koliko športnik tehta, temveč koliko odstotkov telesne maščobe ime.

Primer: Če želi športnik izgubiti telesno maščobo, mora pojesti 500 kcal manj na dan in z aerobično vadbo izgubiti dodatnih 500 kcal. Tako izgubi na dan 1000 kcal. En kilogram maščobe pa sestavlja 7000 kcal. Na tak način izgubi športnik v enem tednu en kilogram telesne maščobe.

Prenajedanje in stradanje ne obrodita sadov, saj se telo ne bo hotelo odreči zalogam telesne maščobe. Namesto telesne maščobe bo telo izkoriščalo zaloge beljakovin v mišicah. Izguba odvečne telesne teže tik pred športnim nastopom odvzame telesu sposobnost uporabe kisika in srčno žilno učinkovitost. Spopad s športnikovo odvečno telesno maščobo se mora pričeti že mnogo pred nastopom.

Športnikova sestava telesa je drugačna, kot pa je ženska sestava. Moški imajo le 3% nujno potrebne telesne maščobe, medtem ko imajo ženske 13%. Moška presnova je veliko hitrejša, mišično tkivo gostejše in telo zadržuje tudi veliko več vode, kot pri športnicah. To pomeni, da vse kemične in strupene substance mnogo bolj obremenijo telo športnice kot športnika.

Dnevno potrebuje športnica so približno 2000 - 3000 kcal, medtem ko potrebuje moški med 3000 - 4000 kca na dan. Športniki bi morali čez dan pojesti več manjših obrokov, da ohranjajo stopnjo krvnega sladkorja na dovolj visoki ravni, saj odvečno vneseno energijo telo spravi kot telesno maščobo.

Beljakovine niso energetska hrana. Le-te popravljajo in gradijo telesno tkivo in celice. Priporočljivo je, da je športnikov beljakovinski obrok zaužit dve noči pred nastopom, da se v miru prebavi.

Športnikova energetska prehrana so kompleksni ogljikovi hidrati. Sadje, zelenjava, polnozrnate testenine, krompir, palačinke, riž, idr. potrebujejo vsaj tri do štiri ure za presnovo v mišično energijo - glikogen. Stopnja uskladiščenega glikogena v mišicah določa mišično sposobnost.

Lahki beljakovinski obroki ohranjajo miselno pozornost, obroki kompleksnih ogljikovih hidratov pa vodijo v zaspanost in malodušje. Nepopolna prebava se kaže z mešanjem beljakovin in hidratov v prehrani. Beljakovine presnavlja želodčna kislina, medtem ko v osnovi ogljikove hidrate prebavlja slina. Pravijo, da če se želimo počutiti dobro in močnem, ne mešajmo teh hranil.

Zaužita čokoladna ploščica deseti minut pred nastopom nam bo dvignila nivo krvnega sladkorja za pet minut, nakar nas bo hormon insulin spustil nižje kot smo bili.





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar