torek, 23. oktober 2012

RAZTEZNA VADBA

Raztezna vadba je zelo koristna, nepravilno raztezanje pa je lahko zelo boleče. S pravilno in redno raztezno vadbo sprostimo napete mišice in preprečimo poškodbe. 

Učinki raztezanja pri teku ne bodo vidni v trenutku, vendar je vadba na daljši rok zelo učinkovita. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo napisanih veliko člankov o tem, kako z raztezno vadbo odpravimo poškodbe in izboljšamo hitrost. Ker pa obljubljeni učinki niso bili vidno takoj in so se kljub raztezanju pojavljale poškodbe, je bilo veliko tekačev razočaranih.

Tekači si pogosto delamo iluzije. Če je koristno že malo raztezne vadbe, potem bo veliko raztezne vadbe še toliko koristnejše. Torej, če je raztezanje do neke mere tako učinkovito, se želimo raztezati še nekoliko bolj in dlje, tako da bomo prožni kot elastika. Zaradi tega prihaja do poškodb. Ko so se razširile govorice, da je raztezna vadba tretji najpogostejši povrzočitelj poškodb pri teku, je šlo veliko tekačev v drugo skrajnost in so vadbo popolnoma opustili.

Dejstvo je, da redna in pravilna raztezna vadba dejansko zmanjša možnost poškodb. S pravilnim raztezanjem lahko na varen način povečamo gibljivost in za to ne potrebujemo veliko časa.

Zakaj raztezna vadba?
Tek krepi velike mišične skupine po zadnji strani telesa: mečnične, zadnje stegenske mišice in mišice spodnjega dela hrbta. MIšice postajajo močnejše in hkrati tudi bolj napete. Če ne izvajamo redne raztezne vadbe, bodo te pomembne mišične skupine postale vedno bolj napete in povečala se bo možnost poškodb. Dotik tal s prsti na rokah postane praktično nemogoč.

MIšice spodnjega dela hrbta so izredno močne. S tekom te mišice še dodatno okrepimo, hrbtenica se še dodatno okrepi in poveča pritisk na živce in šibke ali poškodovane medvretenčne ploščice. Pravilna raztezna vadba sprosti napetost v hrbetnici in poveča gibljivost.
Težave s koleni se pojavijo, kadar je zaradi pretiravanja porušeno ravnotežje med močnimi mišicami na zadnji strani stegna in šibkimi mišicami sprednje strani stegna. Ponavadi niti ne opazimo, da mečnične mišice postajajo vedno bolj napete. Pravijo, da se brez raztezanja tekaška moč močno zmanjša.
 




 
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar