petek, 14. december 2012

HURA ZA DOMAČI KRUHEC!

Se mi zdi, da je včasih veljalo, da je prestiž, če si lahko čim več stvari kupil. A če mene vprašate, je danes prestiž, če le imaš čas in voljo, da privlečeš na plano vse svoje skrite talente in strasti, ter čim več stvari ustvariš in pridelaš sam. 

Mednje spada tudi peka domačega kruha. Kruha brez konzervansov, brez umetnih arom in barvil, brez dodatkov za nabrekanje,.. Skratka kruha, ki ima vonj po domačem, ki ima okus takšen kot se šika, ki nastane izpod tvojih rok in predvsem kruha ki ima težo in od katerega se lahko normalno naješ.

Naša kuhinja je spet dišala. Tokrat po orehovem kruhcu.

MEŠANI POLNOZRNATI KRUH Z OREHI

Sestavine:

  • 30 dag polnozrnate moke
  • 40 dag bele moke
  • pest orehov
  • kocka kvasa
  • žlička soli, sladkorja in olja
  • 1 dcl navadnega jogurta
  • cca. 2 dcl tople vode


Iz nadrobljenega kvasa, sladkorja in vode pripravim kvasni nastavek. Dodam sol in oljčno olje.



Maso potresem z orehi in prelijem z jogurtom in vodo.



Vse sestavine zmiksam v gladko testo.


Testo prekrijem s kuhinjsko krpo in ga za dobro uro postavim na toplo, da kipne.


Vzhajano testo ročno pregnetem in oblikujem v štruco. Ponovno jo pokrijem s kuhinjsko krpo, vklopim pečico in počakam, da se le-ta segreje. Pečico v prvi fazi nastavim na 250 stopinj.

Ko je pečica segreta vanjo potisnem vzhajan kruh.


Kruhec pečem približno 45 min. Prvih 20 na 250 stopinjah, nato pa temperaturo znižam na 200.


Pečen kruh položim na rešetko in počakam, da se ohladi.



FAJN JE, KO V TEH HLADNIH DNEH TAKOOOO MAMLJIVO DIŠI.
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar