petek, 15. februar 2013

RAZLIČNI KLIMATSKI POGOJI IN TEK


Tekaška učinkovitost je velikokrat pod vplivom zu­nanjih faktorjev: vetra, terena, visokih temperatur, stopnje vlage in sonca, ki lahko negativno vplivajo na končni rezultat teka.

MRAZ IN TEK
Na splošno je lažje teči v hladnem vremenu, ker se telo manj pregreje, izloči se manj telesnih tekočin, prav tako pa hladno vreme telo poživi. Zakaj je pozimi pitje pravzaprav še bolj pomembno kot poleti?
Ko živo srebro pade pod ničlo, nas je ponavadi strah da si bomo »nahladili« pljuča. Vlaženje in ogrevanje mrzlega zraka sta eden glavnih razlogov za pitje tekočin. Pozor! Alkoholne pijače po katerih sežemo v prepričanju, da nas bodo ogrele nas samo še bolj dehidrirajo!
Po hudem naporu lahko kašljamo. To je posledica izsušitve dihalnega epitelija, ker se zrak v zgornjih dihalih, zaradi hitrega dihanja ni dovoj ovlažil. Takšen kašelj ni posledica »prehladitve« pljuč!
Preprečevanje poškodb zaradi mraza zahteva pravil­no izbiro oblačil. Največje nevarnosti predstavljajo ozebline in podhladitve.
Ozebline tvegamo zaradi kombinacije mraza, vetra, vlage in utrujenosti.
Pomembno je, da v hladnem vremenu nimamo premočenih nogavic in obutve. Uporabljajmo co­pate narejene iz »goretexa«. Pri vlažnem mrazu lahko stopala zmrznejo pri temperaturah nad ničlo. Uporabljate oblačila, ki dihajo in hkrati ščitijo pred vetrom in vlago. Veter stalno odnaša zrak s kože, le-ta deluje kot izolacijski plašč, in ga nadomesti s hladnim zrakom, pri čemer izgubimo veliko toplote. Pri 4°C in rahlem vetru, naša koža občuti zrak kot če bi bilo zunaj - 4°C!
Najbolje je obleči več (3) slojev oblačil – zrak med plastmi deluje kot toplotna izolacija Notranji sloj naj odvaja vlago iz telesa proti zunanjim slojem (ply-dry), ki dihajo. Zunanji sloj pa nudi zaščito pred vetrom.
Zelo pomembna je zaščita glave, saj ogromno to­plote izgubimo prav skoznjo - do 50% telesne tem­perature. Ne pozabimo na zaščito rok (rokavice).

KAKO DELUJE TELO PRI NAPORU V VROČINI IN SOPARI
Napor pri visokih temperaturah je za naše telo težavno, saj se ob tem zviša tudi telesna temperatura, s tem je ohlajanje telesa še dodatno oteženo. Zato obstaja nevarnost pregretja in z njim povezanih zdravstvenih tveganj. Zato so pomembni: dobra natreniranost, aklimatizacija in primerna obleka. Toplotna aklimatizacija. Mehanizem znojenja moramo natrenirati z redno vadbo in s privajanjem na napore pri visokih temperaturah. Poveča se prepojenost telesa z vodo, poveča se utripni volumen srca (t. j. količina krvi, ki jo srce ob vsakokratnem utripu iztisne iz sebe) in učinkovitost delovanja obtočil. Drobne žleze znojnice lahko natrenirate bolje od katerekoli mišice. Z rednim treniranjem v vročini se le-te okrepijo (poveča se njihovo število in velikost), postanejo bolj učinkovite, znojenje se poveča ravno toliko, kot je nujno potrebno za ohlajanje telesa. Spremeni se tudi sestava znoja, izloča se manj soli. To je pomembno zato, ker zmanjšana izguba soli pomeni izboljšano sposobnost zadrževanja vode v telesu, kar je posredni mehanizem za učinkovito ohlajanje. Nihče ne more teči v vročini, nekateri jo prenašajo bolje kot drugi. Če je vreme hladnejše, lahko simulirate težje toplotne razmere tako, da si nadanete dodatna oblačila. Sprva tecite samo nekaj minut, nato pa razdaljo postopoma povečujte do razdalje, ki jo boste tekli na tekmi. Tovrstni teki naj ne bi bili intenzivni in načeloma ne izboljšujejo tekaških sposobnosti, uporabni so za privajanje na višje temperature.

PRIMERNA OBLEKA
Oblecite kakovostna in svetla oblačila (temna vpijajo toploto) iz lahke tkanine, ki je zračna in odvaja odvečno toploto. Bombažna oblačila niso primerna, ker se bombaž prepoji z znojem in otežuje izhlapevanje, mokra oblačila na telesu pa predstavljajo dodatno težo in so prevodnik za mraz. Da bi se izognili omenjenemu pojavu so razvili tehnologijo PLAY-DRY! Performance: *Zaščita proti vlagi. *Udobje Playdry material odvaja vlago iz površine kože na površino blaga, kjer hitro izhlapi, ter nam povrne udoben občutek ter prepreči pretirano segrevanje telesa.

OČALA
 Zaščita proti ultravijoličnim žarkom je nujna.







Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar