petek, 12. april 2013

ZA POSLADEK

Nekako smo se v glavah prepričali, da je fajn, če po kosilu ali večerji v usta zaide še nekaj sladkega. Hja, ampah kadar ne pečemo je to nekaj čokolada. Ampah, čokolada? ...zvečer?

Zato se večkrat potrudim in naredim vsaj sadno solato ali pa spečem kakšen sočen posladek, kot na primer tale pogača:

SIROVA POGAČA Z JABOLKI

Sestavine:
  • 40 dag gladke moke
  • 1/2 kocke kvasa
  • žlička sladkorja
  • sol
  • 1 jajca
  • cca. 2 dcl toplega mleka
  • malo olja

Nadev:
  • 70 dag lahke skute
  • 4 naribana jabolka
  • cimet
  • vanili sladkor
  • sladkor po okusu

Iz gornjih sestavin pripravim kvašeno testo, tako da v moko naredim jamico, noter nadrobim kvas, ga posujem s sladkorjem in jamico do vrha zalijem s toplo vodo ali mlekom. Po približno 10-tih minutah dodam sol, jajco in mleko, ter zmiksam testo. Prekrijem ga s kuhinjsko krpo in počakam cca. 1 uro, da naraste. Nato ga ročno pregnetem in razvaljam na nekoliko večjo velikost kot je velik pekač. Pekač obložim s peki papirjem in nanj položim razvaljano testo, preko katerega enakomerno razporedim nadev. Robov testa zaviham preko nadeva in jih še nekoliko raztegnem, da niso predebeli.
 
Pekač postavim v segreto pečico in pečem cca 45 minut na 200 stopinjah.
 
Navalimo kar na vročega!

 
 






 
 
Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. Pri nas temu rečemo posolanka,in jo tudi večkrat spečem.Vaši izdelki izgledajo super!
    lp
    Jelka

    OdgovoriIzbriši