sreda, 19. junij 2013

KO SANJE ZAPIŠEŠ POSTANEJO CILJ - 1. del

Haile Gebrselassie je večkrat dosegel rekord v teku na 10000 m. Zadnji znaša 26:22.75. Stephen Seiler, ki je iz enega od njegovih uspešnih napadov na svetovni rekord izluščil vzorec za splošno rabo, je fiziolog in živi na Norveškem, kjer raziskuje predvsem vzdržljivostne športe. Ko je še živel v svoji prvi domovini, ZDA, je bil dokaj dober veslač, zdaj se ukvarja tudi z najbolj priljubljenim skandinavskim športom – tekom na smučeh.

“Od svojega trinajstega leta starosti, ko sem začel od prve do zadnje strani požirati revijo Sports Illustrated, poznam veliko mednarodno atletsko tekmovanje Bislett Games v Oslu. Takrat so se v knjige rekordov zapisovali velikani atletike, kot sta Seb Coe in Henry Rono. Iz revije sem zvedel, da je Bislett kraj, kjer so najboljši tekači na srednje in dolge proge odtekli svoje najboljše teke. Že tedaj je bilo vznemirljivo brati o sijajnih atletih, ki jih je vzklikanje osemnajsttisočglave množice priganjalo k junaškim dejanjem v poznojulijskih skandinavskih večerih norveške prestolnice. Igre Bislett so sinonim za svetovni rekord.

Zdaj je prišel čas, ko o Bislettu pišem jaz in berete vi. Usoda je hotela, da živim na Norveškem. In tako sem bil 4. julija 1997 tam in sem ploskal in navijal na severni tribuni stadiona. Skoraj natančno leto dni pred tem je Haile Gebrselassie izgubil svetovni rekord v teku na 10000 m. Vzel mu ga je Maročan Salah Hissou in ga izboljš al na 26:38.08. Tudi prejšnji rekord, samo 5 sekund slabši, je bil nekaj posebnega, a ni bil več rekord. Naslednji dan je Haile poklical trenerja in mu dejal, da hoče rekord nazaj. Moža o rekordu nista le pobožno razmišljala. Takoj sta začela sestavljati otipljiv in podroben načrt s krajem in datumom napada nanj. Izbrala sta si stadion Bislett, ki je bil z zmerno temperaturo, dobro stezo in navdihujočimi gledalci najboljše mogoče prizorišč e. HG si ni izbral svetovnega prvenstva v Atenah, ker je bilo tam prevroče in prevlažno, a izbral si ni niti Pariza niti Lausanne. Tam ozračje ni tako naelektreno. Moral je biti Oslo. (Haile Gebrselassie je po rekordu v Oslu slednjega izgubil – novi rekorder je postal Paul Tergat – a si je sedanji rekord 26:22.75 spet pritekel leta 1998, tedaj sicer ne v Oslu ampak v nizozemskem mestu Hengelo.)

Pouk:
1. Cilj si zastavite čim prej in o njem še komu povejte. Predstavljati mora realističen podaljšek vaših zmožnosti. To, da cilj zabeležite že zgodaj, koristi na dva načina. Prvič, ponuja vam dovolj časa, da se temeljito pripravite. Drugič, ko ga nekomu razodenete, se mu konkretno ZAVEŽETE in ga iz pobožne želje spremenite v to, kar je. To je dobro za tiste dni, ko vas ima, da ne bi trenirali, ali ko se naprezate resnično do bolečine.

2. Za rekordni poskus si določite čas in datum. Morda se vam cilj ne bo uresničil točno tistega dne, toda ko na cilj pritisnete datum, označite toč- ko, od katere si nazaj proti sedanjosti naredite načrt treniranja. Če boste delali tako, kot je prav, boste v dobri formi več tednov zapored, in če vam zaradi nepredvidenih okoliščin, npr. zaradi moč- nega dežja, rekordni poskus spodleti na dan D, boste lahko z enakimi možnostmi poskusili drugič.

3. Da poraz ali razočaranje uporabite kot izhodišč e za prihodnji uspeh, ni le sprejemljivo, ampak povsem normalno. Celo svetovni in olimpijski prvak, kot je Gebrselassie, je poraz izkoristil (izgubil je rekord) za zagon proti novemu cilju. Skrb no si oglejte svoje prejšnje dosežke in ugotovite, kje še lahko kaj izboljšate. Ste slabo ujeli ritem teka? Se niste dobro osredotočili na začetne faze teka? Ste razpadli proti koncu teka? Morda bo treba trening krepko spremeniti. Ali pa trenirate povsem pravilno in morate samo tako nadaljevati še naslednje leto. To je veljalo za Haileja. Njegov trening očitno deluje zelo dobro, toda če hočeš na njegovi ravni že samo neznatno napredovati, moraš nujno trenirati zelo dolgo in zelo veliko. Po tistih zgodnjih časih, ko človek napreduje v skokih, se mora naučiti biti potrpežljiv in vztrajen. Ko načrtuješ napad na prejšnji rekord, razmišljaj o mesecih ali celo letu dni priprave, v tem času pa s pomočjo vmesnih ciljev oceni, kako napreduješ proti končnemu.

(Iz revije Vrhunski dosežek)









Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar