četrtek, 27. junij 2013

KO SANJE ZAPIŠEŠ POSTANEJO CILJ - 3. del

Da bi res cenili njegovo hitrost in vzdržljivost, bi ga morali primerjati z drugimi vrhunskimi tekači, ki jih je v istem teku dobesedno poteptal. Ko sem ga gledal v “živo”, me je prešinilo, da med vsemi tekači edino on teče kot tekač na srednje proge.

Njegov jelenji dir, pri katerem stopala zadaj dviga tako visoko kot tekači na 1500 ali 3000 m, se zdi, kot da ne sodi v tek na 10 km. Morda pa je toliko boljši od drugih zato, ker zna 10000 m preteči tako kot tečejo tekači na 1500 m.

Pouk
5. Napad na osebni (ali kateri koli rekord) je drugač en od običajnih tekem. Ko se bojuješ z uro, te tekmeci ne smejo motiti pri tempu, ki je fiziološko gledano zate najboljši. Če niste Haile ali kak drug rekorder, to lahko pomeni, da drugi v dirki tečejo hitreje zato, da bi vas pripravili do tega, da bi v začetku tekli prehitro. Lahko pa tečejo tudi po časneje in vas zazibljejo v udobje, ki ga plačate s ponesrečenim napadom na rekord. Da bi se izognili tema dvema možnostma, morate rekordni tempo popolnoma obvladati. Tega pa se lahko naučite le na en način, TAKO, DA V REKORDNEM TEMPU TEČETE TUDI NA TRENINGU. Za tekača, ki napada rekord na 10 km, so ponavljanja na razdalji 2 km najbolj primerna za utrjevanje tekmovalnega tempa. Zato je dobro, da si na 5- ali 10-kilometrski progi izmerite kilometrske razdalje. Včasih kar lepo pozabite na srčni utrip in si merite čas. Ena sekunda počasneje na 400 m pomeni pol minute slabši čas na 10 km. Zrel tekač ve, da so načrti, kako bi osebni rekord na 10 km izboljšal za 30 sekund, bolj ali manj domišljijski, razen seveda, če je pred poskusom sploh prvič treniral resno. Zato naj šteje vsaka sekunda.
6. Pri kolesarjenju veliko govorimo o vožnji v zavetrju, a tudi tek v aerodinamični senci tekača lahko prihrani precej energije. Razlika je manjša, toda manjši zračni upor lahko pri istem tempu teka pomeni nekaj utripov na minuto manj. Ko tečete tik ob vrhu svojih zmogljivosti, je pomembna vsaka podrobnost. Če torej pred nastopom lahko najdete pomočnika, ali če se med tekom prilepite na pravega tekmeca, pojdite na rekord. To je del tekmovanja: uporabiti vsa razpoložljiva, varna in dovoljena orodja, da do kraja izkoristite svoj stroj. Ni dovolj, da ste samo gibalno in funkcionalno pripravljeni zmagati. Biti morate tudi pametni.
7. Rekord Haila Gebrselassieja, ki sem o njem pisal v tem članku, je bil odličen primer, kako pomemben je pravilen tempo teka. Haile je popolnoma uresničil bojni načrt dveh enako hitrih polovic teka. To, da je tekel ENAKO HITRO, pa ne pomeni, da se je ENAKO MOČNO NAPREZAL. Daleč od tega! Če ob rekordnem poskusu tečete enako hitri polovici, pomeni, da je tisto, kar je ZELO naporno, a še obvladljivo v prvi polovici (13:15 na 5000 m je za Gebrselassieja okrog 96- odstotno naprezanje na tej razdalji), v drugi polovici absolutno 100-odstotno naprezanje.





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar