sreda, 12. junij 2013

TRENING HITROSTI

V osnovni fazi razvijamo vzdržljivost, s tekom navkreber razvijamo moč, vse to pa nas pripravi na zadnjo fazo: trening hitrosti Trening hitrosti nas bo usposobil, da dolge razdalje pretečemo v hitrejšem tempu. Na vsakem treningu pretečemo več, kot teden prej. Aktivne mišice dobijo izkušnjo, da se breme postopno povečuje. Obdobje počitka, ki sledi takemu treningu, omogoča mišicam, da se obnovijo in pripravijo na naslednji test. Trening hitrosti se bo stopnjeval toliko časa, da bo zadnji trening simulacija tekmovalnih razmer.


Na začetku 20. stoletja je bil trening hitrosti sestavljen iz krajših časovnih preizkusov in tekem. Atleti so se udeleževali tekem, brez vmesnih treningov. Med tekmovanji so tisti bolj ambiciozni tekmovalni razdaljo odtekli na čas. S takšnim treningom so le redki izboljšali hitrost.



Intervalni trening in fartlek sta bila v Evropi predstavljena leta 1920. Ta metoda je tekmovalno razdaljo razdelila na več segmentov. Določeno razdaljo pretečejo tekači hitreje od tempa na tekmi, med posameznimi segmenti počivajo in storitev večkrat ponovijo. Število ponovitev in hitrosti se iz tedna v teden povečuje, dokler vzdržljivost ne odgovarja tisti na tekmi. S premagovanjem napornejših delov treninga in primernim počitkom, celotna obremenitev na treningu pesega tiste na tekmi. Tečak naporen trening poškoduje mišice in postpono vodi v izčrpanost, zato počitek med ponovitvami hitrosti preprečuje popolno izčrpanost mišic.



Pravilo osmih tednov. Po približno osmih tednih treninga dosežemo vrh piramide. Če z intenzivnostjo nadaljujemo tvegamo poškodbe, bolezen ali izčrpanost.



Trening hitrosti ni primeren za vsakodar. Če si nismo zastavili neke časnovne norme, takega treninga ne potrebujemo. Tlo s takšnim treningom izpostavimo številnim naporom, zato je možnost poškodb večja. Trening hitrosti je bolj škodljiv, kot dolgi tek. Po drugi strani pa na ta način utrujene noge natraniramo, da tečejo hitreje in dlje. Leto ali dve treniramo samo prvo fazo. Hitrost v tem obdobju treniramo tako, da določeno razdaljo na treningu pretečemo nekoliko hitreje od normalnega tempa.





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar