sreda, 31. julij 2013

KAKO TEČI V VROČIH DNEH

Izkoristimo dolge poletne dni in se na tek odpravimo takrat, ko je živo srebro najnižje. To je zjutraj ali pa zvečer. Jutranji tek hkrati pokrbi za celodnevno dobro razpoloženje.

Pred tekom, med tekom in po njem poskrbimo za pravilno hidracijo. Višja kot je temperatura, več tekočine potrebujemo. Vsako uro pred tekom poskušajmo popiti vsaj 2 dcl vode ali športnega napitka. Komur ustraza, naj se na dolgih tekih opremi z vodnim pasom ali torbico, ali pa si načrtujmo tekaško turo tako, da se lahko večkrat ustavimo in popijemo par požirkov vode (pokopališča, tržnice, pumpe, gostilne, ...)

Tečimo v bližini rek, potokov ali jezer, kjer je običajno nekoliko hladnejša klima.

...in po trevi ali gozdnih poteh v senci. Asfalt zadržuje toploto in jo oddaja nazaj gor. Če je le mogoče poiščimo kakšen park ali pa pot obraščeno z dravesi.

Nosimo svetla ohlapna oblačila, ki ne absorbirajo sončnih žarkov tako kot temna - črna. Izogibajmo se tesnih oblačil, ki ne dihajo z vetrom. Prav tako se izognimo bombažnim majicam in si omislimo sintetične tekaške tkanine.

Uporabljajmo zaščitne kreme - zaščitni faktora 30 ali več. Pravijo, da nas ščitijo pred ultravijoličnimi žarki, ter hkrati znižujejo temperaturo kože in telesa. Uporabljajmo kreme tudi v oblačnem vremenu.

Poskrbimo za zaščito glave. Uporabljajmo tekaško čepico!














Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar