četrtek, 11. julij 2013

TEK ZA ZDRAVJE TELESA IN DUHA - 1. del

Tek naj bo zatočišče pred zapletenostjo življenja in ne njen podaljšek. V spodnjih vrsticah lahko preberemo, kako lahko to dosežemo... in pri tem morda celo napredujemo v teku.

Tek je po svoji naravi preprost: postavite eno nogo pred drugo; to hitro ponovite... in tako naprej.Ta formula je vžgana v naše možgane. Za naše prednike je tekaška zmožnost pomenila razliko med jesti in biti použit. In ker smo še tu, nihče ne more zanikati, da tek ni od prvega dne.

Tekač ne potrebuje rokavic, čelade, loparja, kija. Ni mu treba polniti zračnic, zapisovati rezultata s koščkom svinčnika ali početi še kaj bolj zapletenega. Samo copate si natakne in gre. Mačji kašelj? Ne vedno. Včasih naš tek postane tako zmeden kot vse naše z opravki natrpano življenje. Kako vanj vnesti še tek? Koliko preteči? Kako hitro? Kako pogosto? Kje? Kdaj? Kaj jesti? Kaj obleči? Ko se stvari tako zapletejo, morate položaj poenostaviti.

Pomagali nam bodo naslednji namigi, zbrani pri strokovnjakih za tek in trenerjih.

Vseh teh nasvetov gotovo ne bomo potrebovali, vendar mnogi predlogi nam lahko prihraniljo čas in nam pomagajo, da se stvari ne bodo obrnile na slabše. Lahko nas osvobodijo in nam obogočijo, da bomo spet preprosto uživali v teku. Pri tem pa bomo morda celo postali boljši tekač ali tekačica.

Ustvarite si red
Če vam delavnik dovoli, tecite vedno ob istem času dneva. Če se morate vsakič znova odločati, kdaj se boste odpravili ven, boste izgubili veliko dragocenega časa in energije.

V vrečo z njimi
Umazana tekaška oblačila vrzite v posebno mrežasto vrečo za perilo, potem vse skupaj zvežite in vrzite k drugemu perilu. Tako vam ne bo več treba brskati po perilu in prebirati tekaške opreme.

Označite si dan, ko trenirate
Želite preprost nasvet, ki vam bo pomagal, da boste trenirali redno? Na koledarju si z “X” označite dan, ko trenirate. V neki kanadski raziskavi so prišli do spoznanja, da so tisti, ki so to počeli, trenirali veliko bolj redno kot drugi, ki si treningov sploh niso beležili.

Izkoristite številko “800”
Da, celo tako zastrašujočo nalogo, kot je trening za nastop v maratonu, lahko poenostavite tako, da delate 800-metrske teke. Njihova hitrost temelji na vašem ciljnem rezultatu v maratonskem teku. Če želite maraton preteči v 3 urah, tecite 800-metrske razdalje v 3 minutah. Če je vaš cilj maraton v 4 urah, tecite te razdalje v 4 minutah itd. Začnite s 4 do 6 teki in do dveh tednov pred nastopom v maratonu napredujte do 10 x 800 m.

Naravnajte si budilko
Če je le mogoče, tecite takoj zjutraj. Tako se vam ne bo treba prhati dvakrat na dan. Pa ne gre le za to, tako se boste predvsem izognili morebitnim izgovorom, da ne morete teči, kajti čim dlje se vleče dan, tem več časa je, da najdete izgovor.

Razumno skrajšajte čas, ki ga porabite za raztezanje mišic in sklepov
Torej nimate časa za 20- minutno razgibavanje in raztezanje mišic in sklepov? Potem se osredotočite na mišice meč in upogibalk kolen (slednje potekajo po zadnji strani stegna). To sta dve najpomembnejši tekačevi mišični skupini. Vaja, ki razteza oba predela: s prednjim delom stopala stopite na nizko stopnico ali robnik pri pločniku, pete pa spustite čim nižje (na tla). Počasi se sklonite v pasu, kot da bi se hoteli dotakniti prstov na nogah. V tem položaju ostanite 30 sekund. Vajo nekajkrat ponovite.

Dobro se založite
Če običajno tečete na delo ali z dela domov, kupite dvojno milo, šampon in druge kozmetične pripomočke in jih imejte ali v pisarni ali v torbi z opremo.

Poslušajte lastno telo
Koliko počitka si morate privoščiti med posameznimi ponovitvami pri treningu hitrosti na stezi? Vprašajte tri različne trenerje, pa boste dobili tri različne odgovore. Upoštevate lahko naslednji preprost nasvet fiziologa Jacka Danielsa: počivajte, dokler se ne boste počutili pripravljeni spet teči.

Naredite spisek
in ga dvakrat preverite Čeprav sicer ne delate spiskov, je predtekmovalni seznam otipljiv in gotov način, da pred nastopom ohranite mirno kri. Spisek si naredite kak teden dni pred pomembnim nastopom, še preden se vam živci napnejo kot strune. Zapišite vse, kar morate vzeti na tekmo, kaj morate storiti na večer pred tekmo, na dan pred tekmo in tako naprej. Preden greste od doma, vse še enkrat preverite.

Stran z uro
Štoparice med nastopom in ko trenirate hitrost, ne potrebujete, toda med sproščujočimi lahkotnimi teki postanejo celo prav zoprno moteče. Pred naslednjim takim tekom jo pustite doma... in naslednjič spet...











Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar