torek, 12. november 2013

JEJMO V BARVAH - 1. del

Polifenoli so kemijske spojine, ki rastlinam dajejo barvo. Vendar obstajajo tudi pomembnejši razlogi za njihovo prisotnost v rastlinah, kot je le lep barvni videz na našem krožniku. Polifenoli so primarni dejavniki obrambe rastlinskega imunskega sistema proti mikrobom, ki jih napadajo. Njavečja korist za človeško zdravje je protimikrobno delovanje visoke koncentracije polifenolov in preprečevanje aktivacije glavnega genskega vnetnega stikala.

Kako naj zaužijemo dovolj polifenolov, da bi dosegli to njihovo koristno protivnetno delovanje? Pozorni smo na to, da je večina ogljikovih hidratov, ki jih dnevno zaužijemo, čim bolj različnih barv. A ravno v tem je "trik", saj želimo v telo vnesti največjo količino polifenolov z najmanjšo količino ogljikovih hidratov. To pomeni, da moramo jesti mnogo zelenjave brez škroba, zmerno količino sadja in omejeno količino integralnih žit. Vsa ta hrana sicer vsebuje polifenole, ampak ne pozabimo, da je naše temeljno orožje proti tihemu vnetju zmanjšanje toksičnih maščob. To pomeni, da je potrebno pri vsakem obroku kontrolirati inzulinske odgovore na ogljikove hidrate.

Še pred 70 leti je bila vsa hrana organska. Razlog za uporabo pesticidov in herbicidov je čisto ekonomske narave - kmetijstvo je z njihovo pomočjo lahko proizvedlo več hrane po hektarju. Vendar pa obstaja tudi slaba stran teh kemikalij.

Količina polifenolov v rastlinah je odvisna od količine stresa, ki ga rastlina doživlja ob napadu baketij in virusov. Organske rastline so morale dvigniti nivo polifenolov, da bi se lahko zaščitile, rastline, ki jih ščitijo herbicidi in pesticidi pa se niso morale več toliko truditi. Ker niso več rabile proizvajati tolikšne količine polifnelovo, da bi se ubranile pred napadom mikrobov, so sedaj večji del svojih sintetičnih možnosti lahko namenile proizvodonji večje količine ogljikovih hidratov. Ravno to je bistvo Zelene revolucije: z uporabo velikih količin herbicidov in pesticidov smo rastline razbremenili, da se branijo z večjo količino polifenolov in smo tako povečali delež ogljikovih hidratov v žitih. Dobro za "agrobiznis", slabo za naše telo.

(jutri pa naprej)















Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar