četrtek, 14. november 2013

JEJMO V BARVAH - 2. del

O Vinu in Čokoladi

Alkohol se v telesu obnaša kot super sladkor in zvišuje raven inzulina. V telesu se presnavlja v formaldehid, ko pa pride do možganov, z vsako pijačo "ubijemo" približno 10 tisoč možganskih celic. Kljub temu velikokrat poslušamo o dobrih vplivih rdečega vina na zdravje, nikoli pa nihče ne govori, da bi imela vodka takšen vpliv.

Alkohol pomaga pri izločanju večje količine polifenolov iz grozdja. Alkoholni ekstrakti katere koli rastline bodo bolj bogati s polifenoli kot same rastline. Pa zakaj potem enostavno ne bi pustili izhlapeti alkohol iz alkoholnih ekstraktov in uživali polifenolov brez alkohola?

Na žalost so polifenoli ene najbolj grenkih sestavin hrane. Nesladkana čokolada za kuhanje je npr. bogata s polifenoli, a je skoraj nihče na more jesti, ker je zelo grenka in če pomislimo, da je delež polifenolov le 6 do 8% celotne mase nesladkane čokolade za kuhanje... Iz tega lahko zaključimo, kako grenak je v resnici čisti polifenol iz čokolade. Da bi dosegli sprejemljiv okus čokolade, vanjo dodajajo zelo veliko sladkorja in tako prikrijejo grenkobo. Če dodamo okrog 30% sladkorja, dobimo temno čokolado, če pa dodamo 50% sladkorja, dobimo mlečno čokolado. Žal pa se vsi pozitivni učinki polifenolov zmanjšajo zaradi inzulinskega odziva na dodatni sladkor.

Enako velja tudi za fenole iz jabolk in grozdja. To nam pomaga, da pojasnimo sekundarni vpliv alkohola v vinu - povzroča otopelost receptorjev za okus na jeziku, zaradi česar ne občutimo grenkobe polifenolov v vinu.
Polifenoli v vinu, predvsem v rdečem vinu, so prav tako grenki. Pustimo malo rdečega vina v kozarcu izhlapeti čez noč in naslednje jutro poskusimo ostanek na dnu kozarca. Ta je izjemno grenak. Alkohol zelo učinkovito pridobi izvleček polifenolov iz grozdja, hkrati pa tudi ohromi receptorje na našem jeziku, zaradi česar grenkobe polifenolov ne okusimo tako intenzivno.

Ves čas poslušano o dobrih lastnostih rdečega vina. Nikoli pa nihče ne govori o dobrih lastnostih vodke. In to zaradi tega, ker jih vodka nima. To, kar zaradi dobrih učinkov na naš organizem naredi vino tako bogato, so ravno polifenoli, ki jih le-ta vsebuje. 

(se nadaljuje)












Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar